Business

Analiză de investiții: ASML, un furnizor esențial pentru industria globală de chip-uri

ASML a raportat astăzi rezultatele pentru anul trecut dar și previziunile pentru prima parte a anului 2023. Vânzările ultimelor trei luni din 2022 s-au ridicat la 6.4 miliarde de euro, în creștere cu 11% față de trimestrul anterior și cu 29% față de trimestrul al patrulea din 2021. Marja de profit brut a scăzut la 51.50% – o cifră impresionantă de altfel, dar pe care trebuie să o corelăm și cu alți indicatori. Profitul net a urcat la 1.8 miliarde de euro, peste consensul estimat de 1.71 miliarde euro. ASML a mai anunțat și o creștere a dividendului cu 5.5% față de anul trecut, la 5.80 euro per acțiune

În ceea ce privește previziunile, veniturile pentru 2023 sunt așteptate să crească cu 25% YoY, un avans excelent în ciuda tuturor incertitudinilor provocate de inflația mare, dobânzi în creștere, riscul ridicat de recesiune, evenimentele geopolitice exacerbate. Cu toate acestea, semnalele pozitive primite de la clienți indică o revenire a pieței în semestrul al doilea al anului. De asemenea, la nivelul anului 2025, ASML se așteaptă la o creștere a veniturilor spre zona de 30-40 miliarde de euro și o marjă de profit cuprinsă între 54% – 56%.

ASML stock

Analizând un pic, avem un PER peste 40, un Price/Book peste 30 și un ROE (Return on Equity) de 57%, rate normale pentru o companie din sectorul tehnologic. Cu perspective bune pentru partea a doua a anului, de ce scad totuși acțiunile azi (cotația este în scădere cu până la 2% la minimul zilei de azi, navigând în jurul a 600 de euro per acțiune) având aceste rezultate bune? 

Poate pentru că de la minimul din octombrie 2022 de 390 de euro, acțiunea a crescut cu peste 50% iar pentru unii, “sell the news”este literă de lege. Niciun investitor nu ar trebui să se gândească de două ori să vândă după o creștere așa de mare într-o perioadă așa scurtă de timp, indiferent de perspectivele pe termen mediu și lung ale companiei, pe termen scurt cel mai probabil va avea loc o corecție – până unde, rămâne să vedem zilele următoare, mai ales că pe 2 Februarie așteptăm și decizia de dobândă a FED, cu implicații majore asupra evoluției pieței în primul trimestru al anului. 

Cu toate acestea, ASML, pentru domeniul din care face parte și monopolul practic al utilajelor litografice pentru industria chipurilor, este o companie ce nu trebuie să lipsească din niciun portofoliu pe termen mediu și lung.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button