PC&Consoles

Amintiri din Viitor – Leziuni provocate de eSports si efectul lor asupra comunitatii

Fanii nostri mai vechi sunt familiari cu aceasta serie de editoriale in care subsemnatul trateaza un subiect dintr-o perspectiva propie si la final ofera un pronostic asupra unui aspect legat de gaming.

Aici este vorba de leziunile provocate de sesiunile interminabile de X eSport popular. Atat asta, cat si nonsalanta de care dau uneori organizatorii dovada cand vine vorba de acest aspect al unui sport competitiv care rivalizeaza in venituri cu multinationale.

Multi dintre voi probabil ca s-au confruntat cu aceste leziuni si afectiuni ale incheieturii de multe ori fara a va da seama. Eu unul am avut dureri ingrozitoare de incheietura atunci cand am fost fortat sa imi schimb mouse-ul. Trecand intr-o vara prin 5 modele de soareci pana am reusit sa gasesc unul care intradevar sa fie pe placul meu. Acum gandit-va asa… Intr-o echipa de esport, indiferent cat de important esti si cat ai salariul, daca deal-ul cu sponsorul spune ca joci doar cu un anumit brand si tu intamplator nu te impaci bine cu forma… Baby… you fucked! Sunt contracte si alte elemente in joc la mijloc, iar aici discutam doar despre un caz ipotetic, nu despre ceva care s-a intamplat la un moment dat. cu toate ca este plauzibil.

Un doctor din Los Angeles in acest moment, Dr. Levi Harrison, este unul dintre cei mai mari experti in chirurgie reparatorie la nivel de membre superioare. Mai mult, specialitatea acestuia sunt leziunile suferite de atleti, de la olimpici, pana la luptatori de MMA, dar si jucatori eSports. Sindromul de tunel carpian, cotul jucatorului de golf sau tendinita cotului si tenosinovita stenozantă sunt doar cateva dintre afectiunile de care sufera nu doar jucatorii de eSports, dar si noi, gamerii de rand. In cazul lor, s-ar putea sa fie un pic mai accentuata durerea si efortul depus, avand in vedere ca discutam de oameni care se antreneaza si 8 ore pe zi.

Astfel de leziuni in eSports sunt din ce in ce mai normale, iar daca asta nu sperie sponsorii si origanizatorii, pentru ca la dracu, avem forta tanara in spate gata sa ia locul celor vechi, intr-un final aceste facturi medicale vor trebui platite. Fie printr-un proces, fie prin alte reglementari, pentru ca nu exista cineva care sa reprezinte jucatorii de eSports ca un tot unitar, acestia fiind rare ori protejati de ei insasi, existand cazuri de dopaj, iar o discutie despre asigurarile medicale cred ca ar face clanurile sa explodeze in acest moment.

Sigur, acest aspect nu este nici macar discutat, avand in vedere costurile! Discutam despre organizatii care pun niste tineri pe un piedestal si ii lasa acolo in frig si vant precum o statuie, pana cand se schimba line-up-ul si vine urmatoarea serie de strumfi care dau mai bine rush, headshoot sau apara lain-ul. De ce spun asta? Pentru ca un raport recent arata ca mai bine de jumatate din jucatorii din NHL nu si-au putut onora prezenta la joc datorita unor leziuni provocate pe teren. Costul pentru aceste leziuni? 200 de milioane pe an. NBA, cheltuia 350 de milioane de dolari in 2014 pe bunastarea jucatorilor. In medie, in primele patru ligi de fotbal profesionist american in 2016, NFL a cheltuit per echipa 12.4 milioane de dolari in urma leziunilor suferite de jucatori.

Il mai tine minte cineva pe Hai Lam? Acel tanar jucator de League of Legends care a fost obligat sa se retraga in urma leziunilor repetate pe care le-a suferit la nivelul incheieturii? Sigur, in cazul lui au fost mai multi factori, precum si o serii de critici, dar pana si taticul eSport-ului, una dintre legende Fatal1ty (Johnathan Wendel) a recunoscut ca acest gen de leziuni sunt extrem de comune.

Iar asta ma duce la un alt aspect neplacut al acestei afaceri: Drogurile! Pentru ca inevitabil unde ai un atlet indurerat, automat trebuie sa existe si un flacon cu medicamente sau mai rau. Sa nu ne aducem aminte de Stephano si a sa intalnire cu polita la Dreamhack… ok?! Pe langa acuzatiile de dopaj, unele fondate, exista si riscul ca dupa o perioada acesti atleti sa devina dependenti de analgezice, existand cazuri in care se mai si consuma alte substante, amfetamine de cele mai multe ori, asta pentru a putea face fata durerii si stresului, telul fiind sa stai mai mult in picioare. Iar de cele mai multe ori, managerii, fie sunt chiori si nu isi fac treaba, fie sunt chiar promotori al acestui stil. 

Din nefericire, indolenta, combinata cu lipsa de fonduri si de expunere, colosii din industria media care considera eSport-ul ca pe un joc pentru copii si lista de lucruri care au dus la aceasta indolenta legata de jucatori este lunga. Sunt multi factori care au contribuit la tratamentul actual al jucatorilor si trebuie sa acceptam ca eSport-ul, cu toate ca invarte milioane de dolari, abia, abia acum a ajuns la pubertate. Nu avem organizatii care sa reprezinte bunastarea jucatorilor, nu exista o entitate care sa verifice jucatorii, in esenta fiind inca vestul salbatic, iar multi baieti destepti stiu si cum sa faca bani pe leziunile atletilor. Asta este … trebuie sa manance si ei ceva nu?

Pe final prevad in tastatura mea si in ceva megabiti ca nu o sa avem parte de medici dedicati pentru fiecare echipa si nici macar o asigurare medicala, poate la noi, unde costul este mic. Dar de departe nu vad organizatii sau echipele brusc sa dezvolte o constiinta si sa inceapa sa se gandeasca si la binele jucatorilor. Bine, trebuie sa creasca la noi mai intai factura publicului si apoi cea a jucatorilor, dar asta este o discutie pentru un alt material.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button