MORE

Amiga 500 renaste in Chrome

In anii ’80 si la inceputul anilor ’90, Commodore Amiga era PC-ul la care ravnea toata lumea. Avea o putere de redare grafica inegalabila, sunet superb, unelte de productie multi-media care nici astazi nu au un rival serios (ca Deluxe Paint), si un pret de mai bine de 1000 de dolari. Motiv pentru care a fost lansata in 1987 o varianta mai economica, numita Amiga 500.

Era seriei gloriase de PC-uri Amiga a fost spulberata de o companie a carei conducere habar nu avea ce putea face cu cea mai grozava unealta tehnologica facuta vreodata, motiv pentru care avem cu totii acum clone de IBM. Dar daca vreti sa retraiti acele vremuri, sau sa le vedeti pentru prima data, puteti face asta acum direct din Chrome.

Un individ numit Christian Stefansen a realizat un emulator de Amiga 500 care functioneaza direct din browser. Este vorba despre o portare a sistemului de operare pentru un emulator care recreaza fidel caracteristicile vechiului PC. Veti putea admira ce exact insemna la acea vreme un procesor Motorola, 512KB de RAM si puterea de a reda 4096 de culori simultan.

Emulatorul vine intial cu suport limitat pentru extensii, asa ca nu puteti sa inserati dischete de Amiga, chiar daca se intampla sa aveti pe undeva o copie a datelor de pe una.

Pentru a putea face asta va trebui sa cumparati de la Chrome Store un pachet de unelte care sa permita extinderea functionalitatii emulatorului. Acest pachet, din pacate, nu este disponibil in Romania deocamdata, dar macar puteti vedea de ce Amiga era atat de grozav doar navigand prin sistemul de operare.

[The Register]

Articole asemanatoare

Back to top button