PC

AMD va trece la 12 nanometri de anul viitor

Dacă vă așteptați ca următoarea generație de procesoare AMD să fie construite pe 7 nanometri, va trebui să vă puneți pofta în cui pentru o vreme.

GlobalFoundries a detaliat noile sale procese de producție în cadrul unei conferințe recente la care și-a făcut apariția și Mark Papermaster de la AMD. Acesta a dezvăluit că noile produse ale companiei vor fi construite folosind procesul 12LP, pe 12 nanometri cu FinFET. Asta include atât Ryzen cât și posibile viitoare variante de Vega sau Navi.

Noul proces va aduce o îmbunătățire de 15% a densității circuitelor și 10% mai multă performanță, comparativ cu procesele de 16 nanometri FinFET din industrie. Nu a fost oferită o comparație cu cel de 14 nanometri existent al GlobalFoundries, pe care au fost construite procesoarele Zen, Polaris și Vega.

Merită menționat că AMD avea de gând inițial să ofere produse din generația curentă Zen bazate pe un proces de 14nm+, așa că cel de 12nm ar putea fi doar o simplă redenumire a acestuia. La urma urmei, modul în care acei nanometri sunt măsurați implică foarte mult marketing. Iar din moment ce îmbunătățirile nu sunt tocmai mari, atunci acest 12nm ar putea fi mai aproape de 14nm reali ca varianta inițială.

Va trebui să așteptăm anunțuri oficiale sau leak-uri noi de la AMD pentru a vedea dacă noile APU-uri se vor folosi de acest proces sau când exact vom vedea procesoarele bazate pe Zen 2 și dacă se vor folosi de 7 nanometri sau nu.

[Videocardz]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button