PCTECHTech&IT

AMD va schimba numele de cod pentru GPU-uri, începând cu Arcturus

Seria de plăci video Radeon Vega a fost puțin cam confuză dacă stăteai să încerci să explici cuiva relația dintre arhitectură, GPU și plăcile efective. AMD a decis să folosească numele Vega atât pentru procesoarele grafice, cât și pentru plăcile efective, și să le adauge în coadă numere destul de ușor de încurcat.

Astfel, dacă cineva vorbește despre Vega 10, nu știi sigur dacă se referă la Vega 10 care poate fi găsit într-un APU, sau la Vega 10 care înglobează Vega 56 și Vega 64. Avem apoi și Vega 20, care ai crede că este mai mic decât 56, dar e de fapt mai mare, fiindcă se referă la plăcile de compute.

Cred că înțelegeți ideea. Numele sunt confuze. Ia această confuzie va persista la generația Navi, dar dincolo de ea va fi rezolvată. Conform unui dezvoltator al driver-ului Radeon pentru Linux de pe forumul Phoronix, se va reveni la nume de cod ceva mai puțin confuze pentru plăcile video. Prima generație la care se va întâmpla va fi cea din anul 2020, care va avea numele Arcturus, fără vreun număr în coadă.  Până atunci însă vom mai avea mult și bine de așteptat.

AMD făcea ceva similar chiar și la generația Polaris, Cu Ellesmere și Baffin, dar a renunțat destul de rapid la ele, numele nefiind regăsite mai nicăieri în materialele menite să descrie plăcile video, fiind înlocuite cu Polaris 10 și Polaris 11. O revenire la o denumire ceva mai puțin confuză va fi cu siguranță benefică pe o piață unde atât AMD cât și Nvidia tind să creeze pe cât de multă dezordine se poate cu denumirile lor. Ocazional cele două companii au lansat plăci video cu aceeași denumire, dar cu configurații foarte diferite, uitând să mai înștiințeze publicul sau să recomande producătorilor să marcheze diferențele pe cutie.

[Videocardz]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button