PC

AMD va prezenta Radeon Vega la CES 2017

În cadrul evenimentului Ryzen de luna trecută, AMD nu a prea detaliat tehnologia noilor plăci video Vega, ceea ce a pus lumea pe gânduri că poate nu va sosi chiar în primele zile ale lui 2017. Dar la CES s-a schimbat povestea.

AMD va oferi detalii ample despre noul procesor grafic, pregătind chiar o campanie publicitară pentru acest anunț, însoțită de mici apropouri la adresa competiției.

Dar până ce AMD va oferi detalii oficiale despre Vega, unul din materialele promoționale pentru noua tehnologie s-a scurs pe internet. Imaginea de mai sus este extrem de aglomerată cu tot felul de informații menite să atragă atenția.

Problema este că nu prea avem parte de cine știe ce context pentru aceste numere. Nu știu să vă spun cu ce este comparat Vega atunci când se spune de acea eficiențe energetică de 4 ori mai bună. Mergând după tradiție, probabil se referă la ceva ca R9 290X, asta sau se referă strict la memorie, fiind vorba de o placă video bazată pe HBM, nu pe GDDR5. Procesorul grafic Vega va fi dezvăluit în detaliu abia peste două zile, la CES, așa că noi vom afla informațiile aferente abia spre ziua de vineri.

[Videcardz]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

14 comentarii

 1. 4X power efficiency….au sarit de la proces de fabricatie de 100nm la 7 nm ? Tot aud cuvinte mari de la AMD, dar produsele lansate in final nu prea „zic” multe. Sper sa ma insel, astept sa lanseze un APU cu Zen+Vega pentru un build compact 😉

  1. Depinde cu ce produs îl compară, cel mai probabil se referă la Fury X, acesta fiind succesorul său. Cu Polaris și-au respectat aproape în totalitate țintele, care vizau doar 2,5 X power efficiency față de generația anterioară. Ei bine nu a fost chiar 2,5X ci doar vreo 2X, dar tot este bine, de la 275W TDP la 150W TDP. Iar acum cu acest 4X se referă probabil la continuarea maturizării eficienței pe noul proces de fabricație pe 14 nanometri, deci rămâne să vedem. Chiar sunt curios să văd cifrele oficiale. Oricum cine nu a înțeles ce au vrut să spună în acest grafic normal că o să fie dezamăgit și o să vocifereze. Doar nu te aștepți deja ca o placă video high-end să consume <100w.

  2. De fiecare dată s-au întrecut unii pe alții, deși AMD avea în final victoriile. Doar în ultimii 2 ani au cam stagnat datorită strategiilor de marketing, și a permis ca Nvidia să fie în față, cu Maxwell și Pascal, și toți fanboy vorbesc de parcă numai Nvidia există, când ATI a fost mereu regina plăcilor video, și acum va fi la fel, Vega va fi peste GTX 1080, apoi vor scoate varianta Ti și tot așa, o luăm de la capăt.

  3. Jonathan Wind Vorbesti aiurea rau. Cum poti sa spui ca ehh, AMD o sa bata seriile de nvidia care au aparut acum 1 an+, cu placile astea noi.. gen wtf…

   E ca si cum spui ca samsung s7 e mai bun ca s6.. pai normal, au avut 1 an+ sa bata generatia veche nu?…

  4. Vega 10 posibil va fi ori egala ori peste putin fata de gtx 1080 .Eu am fost 5 ani cu amd si acum am trecut pe nvidia pentru ca de 2 ani de zile,mai mult marketing a fost decat vesti reale. Cand am vazut ce face fury x cu o noua memorie de tip hbm fata de ddr5 ,am zis ca nu-i adevarat insa ea datea fail in majoritatea jocurilor pe cand un 980 ti sufla tot ce exista,foarte putine titluri care mergeau mai bn pe amd. A aparut discutia amd rupe in dx12 dar ei lenevesc de 2 ani cu o placa in firea ei ,Au scos un rebrend dupa 290x,am asteptat sa vad un high end,a fost fury,nu mi-a placut ca isi lua bataie frumos si mai costa si 35 mil,am asteptat polaris,au aparut mediocrele de 480=390 si vega tot nu a aparut dupa 7 luni de asteptare si am trecut pe 1080 si ma doare undeva daca vega 10 va fi peste 1080 ceea ce eu nu prea cred,sunt obisnuit cu marketingul lor si cu 9x fast memory hbm…minciuni

  5. Simplu. Pentru că le lansează la 6+ luni distanță unii de alții. Când Nvidia va lansa Volta în 2018 la fel să zici, că abia depășește acest Vega „vechi de aproape 1 an”.

  6. Fury a fost doar un experiment, doar nu te așteptai să facă minuni prima implementare a unui nou tip de tehnologie, mai ales că avea limitări. Este nevoie de maturizare, și asta vine acum cu HBM2, care va avea și frecvențe mai mari, loc de OC, și cel mai important, spargerea barierei de 4gb vram. Prețul era mare tocmai din cauza costurilor de producție ale memoriei, dar se va regla și asta acum. Oricum numai la noi ajunge să coste 3500 lei, la americani găseai mai ieftină. RX480 a atacat segmentul mid-range și s-a axat strict pe eficiență, în timp ce se lucra la Vega. Dacă nu știi să apreciezi și să interpretezi progresele este problema ta. Mai bine ai deschide mai mult ochii în legătură cu Nvidia.

  1. O să aibă consum real de sub 250w, ai să vezi. Și măcar AMD anunță valorile reale, spre deosebire de Nvidia care mereu anunță valori mincinoase, gen GTX970 TDP 145W, care de fapt consuma spre 180W, etc.

  2. Jonathan Wind Nu cred ca o sa stea sub 250w. Multi sunt foarte sceptici in privinta asta. O sa vedem. Eu tot la Nvidia raman, dar sper sa faca amd ceva bun sa le rupa capu. Ne mai batem si noi in preturi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button