ȘtiriTECHTech&IT

AMD testează procesoare cu două nuclee puternice și patru nuclee eficiente

Intel: "Vezi, faci și tu modificări, nu copiezi tema așa cum am făcut-o eu, da?!"

AMD și Intel se bat cam de la egal la egal zilele astea, ambele companii „împrumutând” una de la cealaltă anumite tehnologii și caracteristici. Și unde tabăra roșie a dus la creșterea rapidă a numărului de nuclee odată cu lansarea procesoarelor Ryzen, tabăra albastră a introdus pentru prima dată procesoare cu mai multe tipuri de nuclee pe o platformă desktop – iar acum, AMD pare că testează un procesor care folosește nuclee puternice Zen 4, complimentate cu alte nuclee, tot Zen 4, dar eficiente.

Numele de cod pentru această generație de procesoare este Phoenix 2, iar modelul AMD Eng Sample 100-000000931-21_N [Family 25 Model 120 Stepping 0] are o configurație cu 12 nuclee logice (șase nuclee fizice plus simultaneous multithreading) și momentan pare să aibă doar 1MB de memorie Cache – adică softurile cu care a fost identificat nu îi pot determina adevărata capacitate de memorie.

Bine, informațiile astea nu arată cu degetul direct către o arhitectură de tip Big.Little, însă în combinație cu zvonurile recente, capătă sens – mai ales că vorbim despre un procesor de laptop. Se tot aude de o vreme că AMD ar testa un APU cu 6 nuclee (plus firele de execuție aferente). Dintre acestea, două nuclee sunt „mari” și vin cu 2MB L2 Cache și 4MB L3 Cache, iar celelalte patru nuclee sunt „mici” și vin cu mai multă memorie: 4MB L2 Cache și 4MB L3 Cache.

Fiind vorba despre un APU, automat avem și grafică integrată, iar aici pare a fi cea mai mare diferență. Se pare că producătorul va folosi un chip grafic bazat pe RDNA 3 cu 512 procesoare de streaming și suport pentru memorie DDR5/LPDDR5X. Adică o să fie un APU destul de puternic care să facă concurență plăcilor video dedicate accesibile de pe laptopurile de gaming de până în 1.000 – 1.200 de euro.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button