PC

AMD se îndepărtează de Crossfire cu noile plăci video RX Vega

O mișcare interesantă în ultima perioadă a fost îndepărtarea de la build-urile bazate pe soluții cu mai multe plăci video. Dacă nu punem la socoteală minatul de cryptomonede, desigur. Ținând cont de această notabilă excepție, putem spune că majoritatea soluțiilor abordate în construirea noilor sisteme sunt axate pe o singură placă video.

Acest trend este prezent de ceva timp încă de înainte să apară RX Vega. Până nu demult, AMD au dat dovadă de inițiativă pe acest segment, în special când venea vorba despre comparația cu modelele concurente de la Nvidia. Cu toate acestea, odată cu apariția lui RX Vega pe piață, AMD s-a mai potolit cu promovatul plăcilor video instalate în Crossfire.

Cei de la GamersNexus ne povestesc cum au fost recent invitați la o întâlnire cu câțiva dintre reprezentanții Radeon Technologies Group pentru a discuta viitorul seriei RX Vega. Deși nu au lipsit slide-urile și alte materiale promoționale, redactorii nu au văzut nicăieri amintită funcția de Crossfire. Acest aspect vine cumva în antiteză cu lansarea de produs al lui Polaris, arhitectura anterioară a celor de la AMD, când producătorii puneau accent puternic pe combo-ul dintre două plăci video Radeon RX 480, care ar fi capabil să concureze cu un GTX1080.

Și nu numai că această tehnologie a lipsit cu totul din postere și pliante, dar cuvântul „Crossfire” nu a fost nici măcar o dată menționat pe parcursul întregii conferințe. Când într-un final Crossfire a fost adus în discuție de către reporterii prezenți la întrunire, AMD a precizat că industria se îndepărtează de alternativele oferite de sistemele cu plăci video multiple. Asta nu înseamnă că RX Vega nu suportă Crossfire. Dimpotrivă, trebuie să subliniem aici că noile modele sunt toate capabile de a rula în Crossfire cu o altă placă. Cu toate acestea, AMD nu va mai promova această tehnologie în același mod în care au făcut-o cu arhitectura Polaris. Decizia a fost luată pe baza suportului slab oferit de dezvoltatori: puține titluri scalează bine performanța în Crossfire.

Același trend îl regăsim și la concurență. Nvidia nu a pomenit nimic de SLI pe mai mult de două plăci din seria GeForce 10. Și ținând cont că avem deja hardware pe care să putem rula conținut 4K la un FPS decent… oare chiar mai avem nevoie de complicații precum SLI / Crossfire?

Cu toate acestea, producătorii de plăci de bază continuă să scoată modele cu mai multe sloturi PCIe x16 3.0 pentru configurații cu multiple plăci video, dar cel mai probabil acestea sunt dedicate minerilor de cryptomonede de care aminteam la început.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button