PC

AMD Ryzen nu suportă Coreboot

Procesoarele Ryzen par să își fi îndeplinit o parte din misiune, și anume ce-a de a face un procesor de 1000 de dolari să pară ridicol de scump pentru nivelul de performanță pe care îl oferă. Dar publicul vrea mai mult. În unele cazuri vrea performanță de gaming mai bună, iar în altele ar dori tare mult ceva mai multă transparență.

Unul din oamenii care cere astfel de transparență este chiar Edward Snowden, acesta încurajând AMD să ofere comunității acces la detaliile despre co-procesorul de securitate integrat și la codul sursă pentru firmware-ul necesar dezactivării sale. În alte cuvinte, cere suport pentru Coreboot.

De câțiva ani, architecturile Intel și AMD includ un co-procesor care se ocupă cu inițializarea procesorului adevărat și poate prelua funcții de comandă la distanță. Aceste co-procesoare au control deplin asupra memoriei, asupra conexiunilor la rețea, asupra sistemului în general, fără să existe vreun mod prin care utilizatorul să știe măcar că sunt folosite. În mod logic, unii utilizatori nu sunt comozi cu această idee, așa că apelează la soluții precum Coreboot, o variantă de BIOS Open Source, care pornește procesorul fără a trece mai întâi prin acest co-procesor. Dar pentru ca asta să se întâmplă, este nevoie de o variantă de firmware care știe exact cum acesta poate fi ocolit, iar informațiile nu sunt deocamdată disponibile.

În alte cuvinte, dacă ar fi să folosești Coreboot, nu vei putea porni un sistem echipat cu un procesor Ryzen.

AMD a răspuns la cererea comunității spunând:

Deocamdată nu avem planuri pentru a lansa codul sursă, dar s-au adus argumente foarte bune pentru care ar trebui să facem asta. Vom evalua și vom găsi un mod de-a lucra cu partenerii noștri de securitate și cu comunitatea pentru beneficiul tuturor.

Un comentariu în cadrul AMA-ului de pe Reddit a mai adăugat că nu este nevoie să fie lansat tot codul sursă, ci doar fișierele binare necesare pentru a face Coreboot să funcționeze, iar un reprezentat AMD a recunoscut că ar fi o idee bună.

Să însemne asta că Ryzen va suporta Coreboot pe viitor? Putem doar să sperăm. Chiar dacă mulți oameni nu vor folosi vreodată această funcție, fiind comozi cu ideea că există o parte a PC-ului lor pe care nu o pot controla, dar care poate vedea tot ceea ce fac, oamenii ceva mai paranoici vor aprecia gestul.

Deși, nu prea mai ești paranoic după ce s-a dovedit în mod repetat că da, chiar te urmăresc.

[Reddit]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button