Tech&ITPCTECH

Procesoarele AMD Ryzen 7000 vor suporta doar memorie DDR5

AMD va lansa o nouă generație de procesoare spre finalul acestui an, iar semnele indică destul de clar către o platformă nouă care va oferi suport doar pentru memorie DDR5. Trecerea AMD pe un proces de fabricație de 5nm va aduce câteva schimbări semnificative, iar printre acestea regăsim un socket diferit și posibilitatea ca unele plăci de bază să vină cu două module de chipset.

Vestea asta nu este neapărat bună, întrucât prețurile pentru noile module de memorie sunt încă mari. Într-un fel, este însă o mișcare justificată. AMD a menținut socket-ul AM4 în viață din 2017 până astăzi, iar primele modele de plăci de bază pot rula cele mai noi procesoare (inclusiv Ryzen 7 5800X3D) printr-un simplu update de BIOS. Desigur, cu anumite limitări ale plăcii, dar este perfect fezabil. Așadar, cei care vor adopta încă de la început platforma AM5, vor avea de făcut o investiție inițială măricică, care se va amortiza pe măsură ce Intel va lansa procesoare noi cu socket nou aproape generație de generație.

Memorie DDR5 Corsair Feature

Informația că memoria DDR5 ar putea fi singura compatibilă cu AM5 vine din direcția producătorilor de plăci de baza. Surse apropiate acestora susțin că chipset-urile X670 și B650 nu specifică nimic legat de suportul pentru memorie DDR4 și încă este neclar dacă controller-ul de memorie din procesoarele Ryzen 7000 este capabil să ruleze ambele standarde de memorie.

Există și o parte bună în toată povestea asta, întrucât Micron a anunțat că se așteaptă ca stocurile de componente necesare fabricării de module DDR5 să își revină undeva la jumătatea anului 2022. Dacă această informație este acurată, avem o șansă bună ca modulele de memorie să nu mai fie o raritate atunci când noile procesoare vor deveni disponibile.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button