PCTech&IT

AMD explică de ce Ryzen 7 5800X3D nu este capabil de overclocking

Ryzen 7 5800X3D va ieși în lume pe 20 aprilie, iar la prețul de 450 de dolari vrea să fie un competitor direct pentru Intel Core i9-12900K pe partea de gaming. Doar că cel mai nou procesor de la AMD nu va fi capabil de overclocking, iar asta i-ar putea dezamăgi pe unii entuziaști. Motivul este oarecum surprinzător, iar dezvoltatorul a oferit și explicația de rigoare.

În ceea ce privește hardware-ul, știți că am lansat componente al căror voltaj poate atinge 1.45V, chiar și 1.5V, dar nu asta este limita impusă de 3D V-cache, ci, mai degrabă, 1.3-1.35V. Robert Hallock, director technical marketing la AMD

Cu alte cuvinte, noul Ryzen 7 5800X3D este primul procesor care se folosește de tehnologia 3D V-Cache. Și fix această soluție este cea care necesită nu numai un voltaj mai scăzut, ci și o reducere a frecvenței de bază și a celei maxime. Astfel, AMD a limitat voltajul lui 5800X3D la 1.35V și, conform zvonurilor a redus și cu 400MHz, respectiv 200MHz frecvențele de bază și boosted față de valorile lui Ryzen 7 5800. Prin urmare, noul Ryzen 7 5800X3D vine la 3.4GHz în base clock și va putea fi tactat doar la 4.5GHz.

AMD Ryzen 7 5800X3D

Ryzen 7 5800X3D este un caz mai delicat

Unii sunt de părere că mișcarea asta este una înțeleaptă. Structurile de silicon pe care AMD le folosește pentru a plasa straturile cache pot reține căldura, fapt care face ca procesorul să se încingă periculos. Deci, dacă ne bazăm pe ipoteza asta, reducerea voltajului și a frecvențelor va asigura funcționarea optimă și stabilă a lui Ryzen 7 5800X3D. Oricum, AMD menționează că chip-ul este tactat la valoarea maximă din fabrică, ceea ce ar trebui să-i liniștească într-o oarecare măsură pe împătimiții hardware-ului forțat până la refuz.

Nu vom permite overclocking-ul frecvenței procesorului sau ajustarea voltajului de bază, întrucât design-ul chip-ului este deja gândit să atingă limitele frecvenței și ale voltajului direct din fabrică. Pe de altă parte, overclocking-ul din fabrică a fost păstrat, overclocking-ul memoriei a fost păstrat și oricum știam deja că hardware-ul produs de noi are parte de cele mai multe beneficii prin intermediul overclocking-ului.

Dar care-i faza cu 3D V-Cache? Pe scurt, aceasta este o nouă metodă de structurare a elementelor unui procesor și se leagă de dispunerea cache-ului. Practica tradițională se învârtea în jurul amplasării cache-ului lângă procesor, dar soluția curentă schimbă rețeta. Asta înseamnă că AMD va pune, în stivă, straturile de cache direct peste procesor pentru a putea înghesui mai mult fără ca producătorul să fie nevoit să fabrice un procesor mai mare și mai butucănos. Prin 3D V-Cache, AMD spune că noile procesoare vor oferi un spor de performanță în jocuri cu 15%, tocmai pentru că un volum mai mare de cache L3 va putea gestiona mult mai multe instrucțiuni fără să se folosească intensiv de funcțiile memoriei RAM.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button