ReviewsGamingRSS PaginaDeMedia

AMD Ryzen 7 4800HS într-o mică bestie: ROG Zephyrus G14 (review)

AMD Renoir este AICI!

Așteptarea a luat sfârșit: AMD Ryzen 7 4800HS a ajuns în redacția noastră, în haine de sărbătoare, așa cum se cuvine: într-o mică bestie, ROG Zephyrus G14.

„…Mircea însuși mână-n luptă vijelia-ngrozitoare,
Care vine, vine, vine, calcă totul în picioare…”

Aceste versuri celebre mi-au venit în minte când am rulat cu sufletul la gură, primul benchmark important, Cinebench R15….și vă mărturisesc, mi-a cam căzut falca, când am văzut rezultatele:

AMD Ryzen 7 4800HS - un procesor într-o formă de zile mari!
AMD Ryzen 7 4800HS – un procesor într-o formă de zile mari!

AMD did it again! Procesorul acesta este o bestie!

Nu numai că am văzut cum e să umilești procesorul i7-9750H și multe alte procesoare din aceeași ligă, dar a zdrobit și mult mai scumpul procesor i9-9880H, și cu 25%, nu așa, la mica distanță. Chiar și procesorul de desktop i7-9700K din Alienware Area-51m overclockat enorm a rămas în urmă cu 20%. Pentru cei care se vor lega de numărul de core-uri, v-o spun din start: păi și i9-9880H are 8 nuclee și 16 fire de execuție, nu?

Doar în bestiile de 17 inci, în laptop-uri de 4,5-4,7 kg am găsit procesoare foarte puternice, overclockate, care au reușit să surclaseze acest procesor miraculos de la AMD: în ROG G703GXR, unde se ascundea un i9-9880HK și în MSI GT76, unde ne aștepta un i9-9900K de desktop,

Deci vă dați seama ce performanțe are acest procesor, dacă într-un șasiu super subțire, de 14” se bate nu doar de la egal la egal cu laptop-uri de 15”, dar le cam umilește în procesarea multitasking și se bate cu laptop-uri de 17”?!

Ei bine, dacă v-am stârnit interesul, stați alături de mine, să vedem ce știe această mică bestie de 14” și în jocuri, cum se prezintă la ergonomie, construcție, conectică, autonomie, zgomot, temperaturi. Credeți-mă, merită timpul investit! 🙂

ROG Zephyrus G14 – Design, ergonomie, calitate construcție

Design

Laptop-ul este frumos. Nu ai cum să nu recunoști acest aspect. Și ca să fie și mai mare entuziasmul meu, în sfârșit am pus mâna pe un model alb (Moonlight White). În 5 secunde iese în evidență, chiar dacă așezi lângă el o duzină de alte laptop-uri. Și nu doar culoarea (există și varianta Eclipse Gray pentru cei ce caută ceva mai clasic, mai tradițional) este remarcabillă, dar și elementele estetice.

Peste 6500 de orificii mici au fost tăiate în capacul laptop-ului, mici găuri ce nu au fost făcute întâmplător: ASUS oferă acest șasiu în două variante: cu și fără beculețe. Pentru fanii obsedați de LED-uri, ASUS a dezvoltat o tehnologie numită Anime Matrix Display, cu peste 1200 de LED-uri programabile, ce pot reda diverse animații, etc. Noi am primit versiunea de bază, fără LED-uri, și pot spune că îmi pare rău că nu am putut face niște poze și mai haioase sau spectaculoase.

În schimb, personal, găsesc LED-urile o chestie inutilă, cel puțin pentru mine. sincer, mă lasă rece briz-briz-urile acestea. Dar na, eu și targetul AniMe Matrix…dar nu pot totuși să nu admir inventivitatea inginerilor și designerilor echipei ASUS / ROG.

Ergonomie

Laptop este foarte subțire, doar 1,79cm grosime (modelul cu LED-uri este cu 2mm mai gros, adică 1,99cm). Și totuși, în mod ironic, în față, la marginea laptop-ului unde începe palm rest-ul, este foarte gros, aproape 13mm, care mă face să-mi doresc un wristpad, sincer, precum cel întâlnit la Zenbook Pro DUO. fără nicio glumă, chiar am pus wristpad-ul de la Roccat Vulcan 120 AIMO să îmi destresez încheieturile,

Dar sincer, nu am găsit alte aspecte negative la capitolul ergonomie, în afară de acest mic neajuns și porturile de USB TypeA aflate DOAR de pe partea laterală dreaptă, care mi-au încurcat un pic munca mai ales când mi-am folosit SSD-ul extern să instalez suita de benchmark-uri și aplicații – mouse-ul nefiind prieten cu toate cablurie ce ies din laterala laptop-ului, că n-am un birou infinit, din nefericire – asta e.

Ca și la multe alte laptop-uri din gama Zephyrus, dar și Zenbook, și Zephyrus G14 moștenește balamalele ErgoLift, ce îmbunătățesc ergonomia, ridicând laptop-ul de pe masă cu 1,5cm în zona balamalei.

ROG Zephyrus G14 - ErgoLift de 1,5cm pe un airflow îmbinătățit
ROG Zephyrus G14 – ErgoLift de 1,5cm pe un airflow îmbinătățit

Astfel, avem dublu avantaj: aerisire mai bună, flux de aer mai bogat ce poate fi preluat de ventilatoarele aflate pe fundul laptop-ului, precum și unghiul cu o înclinație de câteva grade (3-5grade, aprox), ajută relaxarea încheieturilor în timpul unei utilizări îndelungate.

Calitate construcție

Zephyrus G14 este dotat cu materiale premium – atât capacul cât și zona din jurul tastaturii, și a palm-restului sunt făcute dintr-un aliaj pe bază de magneziu – ce se traduce prin rezistență și materiale ușoare – laptop-ul are 1,6kg, o greutate destul de mică dacă luăm în calcul sistemul de răcire destul de bine dimensionat precum și dimensiunea mare a bateriei.

ROG Zephyrus G14 - un laptop atât de frumos merita ”un background pe măsură” :)
ROG Zephyrus G14 – un laptop atât de frumos merita ”un background pe măsură” 🙂

Dar ce mi-a plăcut cel mai mult legat de acest aliaj este că nu permite urmelor de degete să-ți strice imaginea de ansalblu, când te uiți la laptop – în timp ce lucrezi pe el – nu te stresează imaginea dezolantă de urme de amprente, precum am văzut pe foarte multe laptop-uri.

ROG Zephyrus G14 – Tastatură

Printre lucrurile care mi-a plăcut foarte mult la acest laptop se numără și tastatura. până la partea cu iluminarea, Să vă explic.

Cursa lungă (de 1,7mm), senzația plăcută pe care o oferă ca și feedback la apăsare – îmi aduce aminte de tastaturile SteelSeries de pe MSI însă modelul de față este mai puțin ”cauciucat”, e mai zgomotos, dar în același timp, este mai rapid la tastat. Și este foarte precis, timpul de acomodare a fost foarte rapid, într-o zi am fost ca și prieteni de o viață.

Ce mă supără la tastaturile gri, este iluminarea.

Dacă ecranul este puternic iluminat și tu stai în beznă în fața laptop-ului, iluminarea este pur și simplu de nefolosit – nu distingi lumina albă de sub taste, până nu reduci intensitatea lumii ecranului. De asemenea, dacă lucrezi seara și ai lumina aprinsă (bec deasupra sau din lateral, care bate pe taste direct, dacă aprinzi iluminarea tastelor, e și mai rău, nu vezi nimic. Contrastul este inexistent. Nu mai spun cât de neuniformă și enervantă este iluminarea tastelor – în situația descrisă anterior, mereu am preferat să dezactivez iluminarea. Astfel încât să am și eu parte de contrast, să văd ce tastez.

ROG Zephyrus G14 - tastatura gri e frumoasă foc, dar oferă contrast mic pe caracterele de pe taste.
ROG Zephyrus G14 – tastatura gri e frumoasă foc, dar oferă contrast mic pe caracterele de pe taste.

Din punctul acestea de vedere, modelul pe negru/ gri închis are o tastatură cu taste mult mai bine evidențiate, vizibile și cu contrast cum trebuie. Asta e, frumusețea asta, albul și gri-ul argintiu din jurul tastelor se plătește.

Ecranul – 14”, Full HD, 120Hz, FreeSync

Ecranul este luminos. 345cd/m2 este suficient și pentru gaming indoor, și pentru outdoor. Mă rog, mai nou, așa, mai #încasă.

Și nu doar contrastul, acuratețea culorilor și luminozitatea au valori foarte bune.

Și uniformitatea luminozității este de top, printre cele mai bune văzute/măsurate de noi. Uniformitatea culorilor este medie cu luminozitatea setată la maxim, însă la brightness 50% brusc avem valori de DeltaE foarte mici si deviatii foarte mici.

ROG Zephyrus G14: AMD Ryzen 7 4800HS + NVIDIA GeForce RTX 2060 Max-Q – performanțe

Și a venit momentul mult așteptat: ce poate noul AMD Ryzen seria 4000? Spaima procesoarelor Intel. Știm că noile procesoare Intel sunt la doar câteva zile distanță de a fi lansate, deci comparația cu gama actuală este temporară.

Dar până să vedem ce și cum o să ne arate Intel cu a lor a 10-a generație, am văzut ce poate face un procesor atent selecționat – pentru că asta este 4800HS – un procesor bine selectat – spre deosebire de fratele 4800H ce are un TDP de 45W, 4800HS este mai suplu: la aceleași frecvențe, procesorul 4800HS are un TDP cu 10W mai coborât.

Rezultatul: procesor de 35W poate fi, iată, adăugat într-un șasiu subțire și foarte compact. Și care se bate de la egal la egal cu laptop-uri de mari dimensiuni. În randare, AMD pur și simplu ”rupe tot”.

Dar în jocuri?

O să încep cu un ”din păcate” dar nu vă speriați – nu începe ceva foarte rău de aici. Spun din păcate, căci Zephyrus G14 vine cu un NVIDIA RTX 2060 mai ”gât-golaș”, adică nu e chiar un 2060 full de notebook (TDP 80/90W), precum cel întâlnit până astăzi pe multe laptop-uri, ci ceva extrem de nou, varianta Max-Q, de 65W, adică mai eficientă, mai puțin fierbinte și un pic mai slabă la performanțe.

În ce se traduce în teste real-life?

în jocuri se bate cu laptop-uri cu plăci video RTX 2060 ce vin cu procesoare mai slabe (precum Intel core i5-9300H, vezi Lenovo Legion Y540), sau cu NVIDIA GeForce GTX 1660Ti ajutat de procesoare mai puternice, precum Intel Core i7-9750H – vezi Maguay MyWay G1509x.

Dacă îl pui lângă un MSI GE65 Raider, dotat cu un Intel Core i7-9750H și susținut și de NVIDIA GeForce RTX 2060 Full (80W), micuțul ROG G14 pierde bătălia, între 10-20% în jocuri.

Dar în testele sintetice?

În mod interesant, Zepyrus G14 ține mai sus stindardul în aplicațiile 3D sintetice, precum 3Dmark sau Unigine Superposition.

ROG Zephyrus G14 – Temperaturi CPU/GPU în jocuri și randare

Capturile de mai jos de ecran sunt făcute după 30 de min de ingame Metro Exodus, temperatura în cameră: 22,7-23C.

Se poate observa că temperatura plăcii video nu trece de 78C, iar al procesorului AMD nu trece de 85-88C, deci acest sistem mobil se comportă MULT mai bine decât unul motorizat de un procesor vârf de gamă Intel, care mereu este peste 90-93C, de cele mai multe ori pentru a evita throttling-ul, este necesară intervenția noastră – vezi articolul de Undervolting.

Deci la noul procesor AMD Ryzen 7 4800HS de față, chiar și acesta, ”încastrat” în mini-șasiul lui Zephyrus G14, nu are nevoie de intervenții suplimentare – gaming-ul este stabil, iar cel mai important lucru, laptop-ul rămâne silențios în limitele bunului simț, adică nu trece de 45-46dB nicio clipă! majoritatea laptop-urilor de gaming de vârf se apropie și chiar trec de bariera celor 50dB.

De menționat că cele două ventilatoare (CPU/GPU) în full-load pe modul Turbo ajung la 5000/5500rpm, și deși vi s-ar putea părea foarte mult, modul lor presetat de funcșionare este mult mai ”bând” decât profilele pe care le-am întâlnit în trecut pe alte modele din familia Zepyrus, în special cele de pe familia Zephyrus S (unde ventilatoarele ajungeau la 6000/7000rpm!).

În Cinebench, deși am rulat benchmark-ul conform scenariului de stress test, de min 15 rulări consecutive, nu am reușit să scădem punctajul cu mai mult de 50 de puncte, adică cu puțin sub 1700 de puncte s-a oprit orice rezultat – ceea ce arată a stabilitate termică foarte bună.

ROG Zephyrus G14 - sistem de răcire cu ajutorul căruia noul AMD se simte bine.
ROG Zephyrus G14 – sistem de răcire cu ajutorul căruia noul AMD se simte bine.

În schimb heatpipe-urile comune iar ne-au arătat că săraca placă video deși șoma, s-a încins involuntar cu vreo 10C doar așa, că se afla la momentul prost la locul nepotrivit – adică sub heatpipe-urile ce veneau de la procesor :).

ROG Zephyrus G14 – Temperaturi șasiu

Într-o sesiune de gaming mai lungă șasiul se încălzește – din punctul meu de vedere, este încă în zona de safe, dar unii pot fi deranjați de temperaturile de 43-44C pe care zona de mijloc a tastaturii o poate atinge.

Dar pentru un laptop de 14” care nu trece de 45dB, eu zic că s-a făcut o treabă extraordinară.

Spre extremitățile tastaturii există niște fante ascunse de admisie, sub taste, și asta e bine, zona WASD e chiar rece, la fel și zona săgeților (tastelor direcțioinale), aflate deasupra bateriei.

Cele două fante de evacuare dinspre ecran sunt mai îndepărtate decât la alte modele ASUS cu ErgoLift, însă tot ajunge un pic de aer cald pe ecran – nu la fel de tare ca la alte modele, anterioare, cu acest sistem, dar însă se simte (respectiv, la camera termică, se și vede 🙂 . Vorbim totuși de o diferență de până la 10C pe rama ecranului unde bate jetul de aer cald/fierbinte și aprox 5C în plus pe ecran, unde mai ajunge fluxul acesta de aer. Poate nu e nimic, dar până ce aflu un răspuns ferm de la ingineri mai deștepți ca mine, voi puncta aceste aspecte 🙂

Autonomie – uriașă!

Bateria de 76Wh și power management-ul foarte bine pus la punct fac ca acest laptop de gaming, Zephyrus G14 să pară unul de office, când vine vorba de autonomie: nici nu ai spune că avem un procesor Full-Voltage sub capotă!

În PCMark battery – Modern Office, după șase ore și 20 de minute, s-a descărcat 60%, deci estimez că cei 40% rămași permiteau laptop-ului să atingă 10 ore!

Testul a fost făcut cu Wi-Fi-ul activat, ecranul la 92cd/m2, power save-ul activat, firește.

ROG Zephyrus G14 - autonomie de invidiat!
ROG Zephyrus G14 – autonomie de invidiat!

Concluzie

AMD ne-a arătat cum se face cu adevărat un upgrade de generație: nu cu 5-10% cum o făcea Intel. Nu știm care este răspunsul lui Intel – vom afla în curând. Dar nu ne așteptăm la miracole – este doar a N-a oară când cei de la Intel se învârt în jurul aceleiași arhitecturi, cu mici modificări.

Avem un nou jucător: AMD Ryzen 7 4800HS și care ne-a arătat că poate fi și o bestie, dar poate să fie și prietenos cu autonomia, la nevoie.

Bravo AMD!  Și evident, felicitări ASUS pentru implementarea foarte reușită într-o carcasă pe cât de frumoasă, pe atât de rezistentă și funcțională. Acum loviți-ne cu un preț bun :).

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button