MORE

AMD Radeon RX Vega a fost anunțat

După o așteptare de mai bine de un an, în sfârșit AMD anunță oficial noile plăci de gaming Radeon RX Vega. S-a construit mult hype in jurul acestei serii de produse, AMD servindu-ne firimituri de informații pe tot parcursul anului, păstrând această serie sub lumina reflectoarelor.

Cu puțin timp înainte de a incepe conferința SIGGRAPH în Los Angeles, AMD a anunțat cele 3 modele care vor alcătui suita RX Vega. Vestea proastă este că în continuare vom mai avea de așteptat până când vom vedea noile plăci în magazine. Lansarea lor va avea loc peste 2 săptămâni, pe 14 august. Dar cel puțin știm toate specificațiile, modelele și, cel mai important, prețul.

Socotind după cifre, noua arhitectura Vega 10 va fi un mare salt în față pentru AMD. Deși Vega are același număr de nuclee ca și Fiji (4096), fiecare nucleu are o frecvență mult mai mare. Dacă aceasta ar fi singura modificare, Vega ar fi cu 50% mai rapid decât Fiji, dar modificările nu se opresc aici. AMD a pus accentul puternic pe HBCC (High-Bandwidth Cache Controller), care a fost creat pentru a optimiza accesul la memorie. Acest aspect, combinat cu o frecvență sporită, ar trebui să ducă la un FPS minim în jocuri ceva mai ridicat decât cel cu care am fost obișnuiți până acum, și să elimine o mare parte din sacadări.

Vârful de lance al seriei este reprezentat de Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled Edition, iar prețul recomandat este de 699 dolari. De remarcat este puterea necesară pentru a alimenta această placă, care nu este deloc mică. Este nevoie de o sursă care să asigure 345W pentru acest model. Și ținând cont de specificațiile de vârf, cu siguranță nu va fi o placă video prea rece! Din fericire, cei care vor cumpăra acest model vor primi și un cooler cu răcire pe apă la pachet.

Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled Edition
Stream Processors: 4096 (64 CUs)
Texture Units: 256
ROPs: 64
Base Clock: 1406MHz
Boost Clock: 1677MHz
Memory Clock: 1.89Gbps HBM2
Memory Bus Width: 2048-bit
VRAM: 8GB
Transistor Count: 12.5B
Board Power: 345W

Produsul de bază poartă numele de Radeon RX Vega 64 și beneficiază de o soluție de răcire standard, pe aer, spre deosebire de modelul superior al seriei. Prețul anticipat pentru acest produs este de 499 dolari. Va exista și o ediție limitată pentru această variantă, cu aceleași specificații dar care va avea carcasa acoperită de aluminiu, spre deosebire de una învelită în cauciuc, ca la produsul din gama standard.

Radeon RX Vega 64
Stream Processors: 4096 (64 CUs)
Texture Units: 256
ROPs: 64
Base Clock: 1247MHz
Boost Clock: 1546MHz
Memory Clock: 1.89Gbps HBM2
Memory Bus Width: 2048-bit
VRAM: 8GB
Transistor Count: 12.5B
Board Power: 295W

Ultimul model anunțat este probabil cel care va înregistra și cele mai multe vânzări. Este vorba despre AMD Radeon RX Vega 56. Dacă modele superioare din gama Vega 64 concurează la preț și performanță cu modelul GTX1080 de la Nvidia, RX Vega 56 îl va avea ca rival pe GTX1070. De altfel și prețul anunțat de 399 dolari plasează această placă în concurență cu GTX1070. Uitându-ne pe cifre putem observa că modelul RX Vega 56 nu este cu mult mai ciuntit decât RX Vega 64, și probabil va reprezenta produsul de un raport calitate / preț foarte bun, pe care și-l vor putea permite majoritatea. De asemenea, consumul este și el mult mai redus.

Radeon RX Vega 56
Stream Processors: 4096 (64 CUs)
Texture Units: 224
ROPs: 64
Base Clock: 1156MHz
Boost Clock: 1471MHz
Memory Clock: 1.6Gbps HBM2
Memory Bus Width: 2048-bit
VRAM: 8GB
Transistor Count: 12.5B
Board Power: 210W

Modelul Nano este încă în lucru, AMD declarând că vor veni cu noi detalii despre el în perioada următoare. Deci amatorii de sisteme de dimensiuni reduse vor mai avea de așteptat. Probabil va fi similar lui R9 Nano: frecvențe mai scăzute, dimensiuni reduse, oferind posibilitatea montării într-o carcasă mini-ITX.

Concluziile anunțului făcut de AMD sunt cumva dezamăgitoare. În primul rând, toate comparațiile au fost făcute cu modelul GTX1080 de la Nvidia, ceea ce înseamnă că varianta Ti încă domnește neprovocată pe această gamă de produs. În al doilea rând, RX Vega s-a lăsat prea mult așteptat. Lansarea în august 2017 a unui produs care să se lupte cu o placă scoasă de concurență la sfârșitul lui mai 2016 este cel puțin tardivă, în cel mai fericit caz. De atunci Nvidia a mai scos GTX1080Ti, și se pregătesc deja să lanseze o nouă arhitectură, Volta.

Cu toate acestea, lansarea seriei RX Vega este un pas în față. AMD a recunoscut că aproximativ un milion de plăci video cu prețul de peste 350 dolari sunt vândute în fiecare trimestru fiscal (dintre acestea, 60% costă sub 450 dolari). Pe tot acest segment de piață AMD a revendicat 0% în ultimul an, deci puțin este mai bine decât deloc. Și deși noua serie stă prost la temperaturi și nivelul de putere consumat, putem măcar spera că aceste caracteristici vor face ca RX Vega să fie ocolită de către minerii de criptomonede.

Vă recomandăm să mai așteptați 2 săptămâni până vor apărea primele benchmark-uri și comparații mai detaliate. Per ansamblu, focusul acestei serii pare să fie un minim de framerate superior decât un rezultat mediu mai bun decât cel al concurenței, dar asta ar putea fi un lucru îmbucurător pentru cei care oricum nu construiesc sisteme de gaming care să sară de 60 cadre pe secundă.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button