Știu că este târziu și unii dintre voi deja vă pregătiți de somn la ora asta, dar vă scriu din Las Vegas unde tocmai am luat parte la evenimentul de lansare al noilor plăci video AMD Radeon RX 7000. Dr. Lisa Su a urcat pe scenă și ne-a povestit despre noua arhitectură, am aflat și când vor fi lansate plăcile și cel mai important, cât vor costa acestea. Și credeți-mă când vă spun că se prea poate ca după mult timp, să vedem în sfârșit plăci video la un preț nu neapărat mic, dar cu siguranță corect.
În acest articol am inclus toate informațiile și mai mult de-atât, am chiar și poze cu plăcile de la fața locului. Și cel mai corect mi se pare să începem cu arhitectura RDNA 3 care a făcut posibilă această lansare și să vă povestesc de ce cred că este o mișcare foarte interesantă și deșteaptă din partea celor de la AMD. Dar înainte să intrăm în detalii referitoare la noile plăci, o să fac același lucru pe care l-am văzut în prezentare și-o să vă spun una-două despre planurile de viitor ale companiei.
Discuția despre plăcile video a început, culmea, cu procesoare. Și chiar dacă nu ne-a prezentat nimic specific, Dr. Lisa Su a discutat puțin despre AM4, platforma precedentă din portofoliul companiei. Aceasta a confirmat faptul că acest socket va fi susținut de AMD încă câțiva ani de-acum înainte și vom vedea în continuare procesoare noi sub forma modelelor cu 3D V-Cache; așa că Ryzen 7 5800X3D este doar aperitivul a ceea ce urmează pentru vechea platforma și mi se pare foarte tare că producătorul se concentrează în continuare și pe vechiul socket.
RDNA 3 – A treia oară cu noroc
Dar haideți să trecem la lucrurile cu adevărat importante și să vorbim despre noua arhitectură a celor de la AMD pentru generația de plăci Radeon RX 7000. Este vorba despre RDNA 3, iar de această dată producătorul s-a concentrat foarte mult pe eficiența per watt, ceea ce înseamnă că noile plăci vin cu un consum ceva mai mic decât oferta competiției.
Partea cea mai interesantă la această arhitectură este abordarea celor de la AMD. Unii dintre voi vă amintiți cu siguranță de acel chiplet design pe care l-am văzut în cazul procesoarelor Ryzen. În căutarea unei noi metode de producție, inginerii AMD și-au dat seama că ar putea aduce această tehnologie și în lumea plăcilor video, așa că RDNA 3 vine cu acest chiplet design care este format din două componente foarte importante:
- Procesorul grafic care este dezvoltat pe tehnologia de 5nm de la TSMC și are o dimensiune de 300mm pătrați;
- Memoria cache care are o litografie pe 6nm și vine sub forma a șase unități de câte 37mm pătrați, unități care înconjoară chip-ul grafic.
Această schimbare le-a permis celor de la AMD să ducă performanța la un nivel nemaivăzut pe un produs Radeon. RDNA 3 oferă, per total, cu 54% mai multă performanță per watt decât generația precedentă. Asta în sine este o îmbunătățire interesantă, în special atunci când luăm în considerare consumul plăcilor. Ajungem și la discuția asta, dar haideți să vedem ce altceva mai oferă noua arhitectură.
Performanța IPC a fost dublată, ceea ce înseamnă că noile plăci sunt mai forțoase decât se așteptau unii. Pot atinge valori FPS de-a dreptul imense și performanța în jocuri cu Ray-Tracing ar trebui să fie îmbunătățită destul de mult; mai exact, dublată. Și cu includerea noului conector DisplayPort 2.1, plăcile video AMD Radeon RX 7000 suportă niște rate de refresh impresionante: 8K la 165Hz și 4K la 480Hz.
Nici zona de productivitate nu a fost ignorată, astfel includerea encoderului AV1 își va face simțită prezența pentru creatorii de conținut. Teoretic, timpii de render au fost scurtați destul de mult și chiar dacă nu se va apropia de performanța oferită de RTX 4090 în acest segment, de acum și Radeon devine o opțiune fiabilă în zona de editare video.
Frecvențele sunt și ele mari, astfel procesorul funcționează la 2.5GHz, în timp ce shaderele rulează puțin mai jos, la 2.3GHz. Asta rezultă într-o reducere cu 25% a consumului comparativ cu RDNA 2 și oferă un spor de performanță de circa 18 procente. Iar aici mă refer strict la frecvențe. Ca idee, RX 7000-urile oferă până la 61TFLOPs, unde RX 6950 XT atingea undeva la 23TFLOPs. Iar pentru pasionații care vor să se joace mai mult cu aceste plăci, se pare că vor avea și un headroom de overclock destul de mare.
AMD Radeon RX 7900 XT(X)
Ok, știu că toți așteptați asta așa că o să vă prezint noile plăci. Este vorba despre AMD Radeon RX 7900 XTX și AMD Radeon RX 7900 XT. Primul lucru care mi-a sărit în ochi și probabil l-ați văzut și voi este numele. Diferența dintre cele două plăci este de un X, iar mai sus nu este o greșeală. Se numesc 7900 XT și 7900 XTX. Desigur, un X în plus înseamnă extra performanță, dar ca să vedeți diferența vă las mai jos un tabel cu specificații.
/ | AMD Radeon RX 7900 XTX | AMD Radeon RX 7900 XT |
Unități de calcul | 96 | 84 |
Memorie video | 24GB GDDR6 | 20GB GDDR6 |
Frecvență (Game Clock) | 2.3GHz | 2.0GHz |
Frecvență Boost | 2.5GHz | 2.4GHz |
Interfața memoriei | 384-bit | 320-bit |
Infinity Cache | 96MB | 80MB |
Consum (TBP) | 355W | 300W |
Din câte puteți vedea, AMD au îmbunătățit rețeta lansării precedente și au înțeles faptul că viitorul va fi la rezoluție mare. Astfel Radeon RX 7900 XTX vine cu 24GB de memorie video GDDR6. Frecvența este fix cea despre care discutam mai devreme, adică 2.5GHz pe nucleul grafic și 2.3GHz pe shadere, iar consumul pentru noul flagship al producătorului este de 355W. Asta este o lovitură sub centură pentru NVIDIA și ale lor plăci de peste 400W.
După care avem Radeon RX 7900 XT care vine cu ceva mai puțină memorie video, 20GB, și frecvențe ceva mai mici. Însă asta se traduce într-o scădere a consumului care este de 300W. Ambele plăci sunt dotate cu DisplayPort 2.1 și vor îngloba toate tehnologiile producătorului. Vom avea parte de câteva schimbări mari și pe zona de software și tehnologii adiționale, dar despre asta vom vorbi mai multe în viitorul apropiat.
AMD se mândresc cu aceste plăci și performanța lor în jocuri, așa că mai jos aveți atașate și câteva imagini din prezentarea oficiala în care putem vedea rezultatele comparative dintre Radeon RX 7900 XTX și Radeon RX 6950 XT. Performanța în gaming la rezoluție 4K este simțitor îmbunătățită, dar nici Ray-Tracing-ul n-a scăpat fără un boost semnificativ. Dar voi lăsa imaginile să vorbească de la sine până când voi apuca să le testez cu mâinile mele.
Prezentarea asta a mai avut însă câteva momente interesante, în special atunci când cei de la AMD au început să facă mișto pe față de NVIDIA; și pe bună dreptate. Noile plăci sunt mici, de fapt, de dimensiuni normale și folosesc alimentare clasica formată din 2x 8-pin. În plus, cu un consum mai mic, n-au nevoie de cablul cu 16 pini folosit de NVIDIA așa că vor fi mai ușor de integrat în sisteme. Aici se vede interesul pe care îl au cei de la AMD, iar întreaga prezentare s-a simțit umană. Se vede clar că cei implicați în proiect sunt pasionați de ceea ce fac și că au investit mii de ore în această lansare, dar veți înțelege mai bine odată ce veți vedea plăcile cu ochii voștri.
Și știu întrebarea din capul tuturor celor care citesc aceste rânduri așa că o să fiu direct cu voi. 999 de dolari pentru AMD Radeon RX 7900 XTX și 899$ pentru AMD Radeon RX 7900 XT. Niște prețuri care vin ca un genunchi în ego-ul taberei verzi și plasează Radeon într-o poziție foarte propice pe piață. În România nu le vom găsi la 5.000 de lei, întrucât trebuie să ținem cont și de TVA și taxele specifice, însă cred că un preț real pentru flagship ar fi undeva pe la 6.500 – 7.000 de lei, în timp ce versiunea fără al doilea X va fi cu vreo 500-550 de lei mai ieftină.
Aș putea să lungesc mult discuția asta, însă nu cred că are sens și voi face o analiză mult mai detaliată odată ce voi avea și plăcile la review. Noile GPU-uri AMD Radeon RX 7000 vor fi lansate în curând, pe data de 13 decembrie 2022, dar până atunci sunt curios să aud și părerea voastră. Vom avea negreșit și recenzia acestor plăci în curând, așa că stați în continuare cu ochii pe Zona!