Tech&ITPCRSS PaginaDeMedia

AMD Radeon RX 6700 XT – Ce preț are și unde va fi disponibilă?

AMD a lansat noua placă Radeon RX 6700 XT aseară în cadrul unui eveniment live pe YouTube. Iar dacă vă întrebați de ce abia astăzi postez despre asta, ei bine, nu pot spune că am fost încântat. Și nu, nu dormeam la ora aceea, ba chiar am stat pe live așteptând să văd ceva fastuos, însă am primit un sfert de oră de bla-bla, o placă ok „pe hârtie” și vreo două vești bune. Însă în plină criză de plăci video, aș putea la fel de bine să vorbesc despre lansarea asta peste două luni și tot nu cred c-ar fi stocuri prin depozitele magazinelor. Dar haideți să vedem ce știe să facă noua placă de la AMD.

Unde NVIDIA a lansat RTX 3060 pentru gamerii „de buget„, răspunsul celor de la AMD trebuia să fie unul bun. Până la urmă, placa celor din tabăra verde nu stă rău când vine vorba de recenzii, problemele ei fiind disponibilitatea și prețul. Radeon RX 6700 XT a venit însă cu un set de specificații cel puțin interesante, astfel avem o placă cu aceiași 12GB de memorie VRAM, un nucleu foarte rapid și câteva tehnologii interesante.

  • Unități de calcul: 40
  • Frecvență: 2321MHz
  • Frecvență Boost: 2581MHz
  • Unități de texturare: 160
  • ROPs: 64
  • Memorie: 12GB GDDR6
  • Interfața memoriei: 192-bit
  • Infinity Cache: 96MB
  • Consum: 230W

Comparativ cu așteptările pe care le aveam, AMD a țintit sus cu această lansare. Unde credeam că Radeon RX 6700 XT va fi placa care se va bate cu RTX 3060, se pare că producătorul o vede mai de grabă în liga modelului verde cu 70 în coadă.

Radeon RX 6700 XT este gândită pentru gaming 1440p/144FPS

Prezentarea s-a bazat pe gaming, iar AMD a înțeles că după mulți ani se produce o schimbare. După ce anii trecuți industria ca întreg s-a orientat spre trecerea la ecrane rapide de 120, 144, 240 sau chiar 360Hz, noul traseu conduce spre rezoluții mai mari. Astfel Radeon RX 6700 XT este o placă concepută pentru gaming pe ecrane cu rată de refresh mare, însă la rezoluție 1440p.

Pe lângă performanța in-game, Radeon RX 6700 XT nu este o creatură prea diferită de restul familiei sale. Răcirea cu triple-fan de pe surorile mai mari a fost înlocuită de una cu doar două rotitoare, iar ventul central a fost înlocuit de un „R” de la Radeon. În rest răcirea este standard, alimentarea este pe lateral și necesită două conexiuni (1x 6-pin, 1x 8-pin) și consumul este de 230W, iar sursa recomandată de AMD pentru Radeon RX 6700 XT este de 650W.

Pe partea de tehnologii suplimentare, AMD a anunțat oficial suportul pentru Smart Access Memory și pe procesoarele din generația Ryzen 3000, ceea ce înseamnă că modele precum Ryzen 5 3600 vor primi un boost de performanță atunci când sunt împerecheate cu o placă video precum Radeon RX 6700 XT. Din nefericire nu am primit nicio informație despre Super Resolution, adică alternativa de la AMD pentru DLSS 2.0.

Avem șanse să o găsim în stoc la prețul corect?

La fel ca orice altă placă lansată în această perioadă, și Radeon RX 6700 XT va fi afectată de problema stocurilor. Pentru a lupta împotriva acestui fenomen, AMD va comercializa noul model pe două canale. În primul rând o va comercializa în variantă OEM direct pe propriul site la prețul standard de 479$ (sau euro pentru publicul european), dar vor exista și variantele de la parteneri precum ASUS și MSI care vor fi disponibile în magazinele de profil. AMD Radeon RX 6700 XT va fi lansată în decursul acestei luni, pe data de 18 Martie 2021.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button