ȘtiriTech&IT

Următoarea generație de plăci video AMD Radeon nu va avea un flagship

Au început discuțiile despre următoarea generație de plăci video de la AMD, însă primele zvonuri nu sună deloc bine. Mai mulți leakeri de încredere din sfera hardware au vorbit pe Twitter (refuz să-l numesc X) despre faptul că următoarea arhitectură de plăci video de la Radeon nu va sta la baza niciunui model flagship. Asta înseamnă că RDNA 4 va fi o generație concentrată pe segmentul mid-range, la fel ca pe vremea Radeon RX 500.

Informațiile astea vin la doar câteva zile după ce Dr. Lisa Su a anunțat că AMD va lansa o placă video high-end în următoarele luni. Deși am auzit despre Navi 41 și 42 acum vreo trei ani, poate că ceva a mers prost în procesul de dezvoltare și producătorul a trebuit să anuleze lansarea chip-urilor high-end din această generație. Sau poate că plănuiesc să lanseze un super flagship pe generația RDNA 3, astfel următoarele plăci care vin nu trebuie decât să se adreseze segmentului mid-range cu plăci la prețuri cât mai competitive.

Mai e și chestia că AMD și-au cam îndreptat atenția spre alte colțuri ale pieței. După succesul înregistrat cu Sony și Microsoft pe piața consolelor, tabăra roșie s-a mai bucurat de ceva atenție extra după ce Steam Deck și ROG Ally au intrat pe piață și au arătat puterea de care dau dovadă APU-urile Ryzen. Asta le-a deschis multe uși celor de la AMD și fără doar și poate s-au angajat deja în proiecte care le pot aduce un venit stabil, dar și mai important, o piață stabilă în care Intel nu și-a băgat ghearele.

Momentan nu există niciun răspuns din partea companiei referitor la situația plăcilor Radeon RX 8000. Dacă este adevărat (ceea ce este aproape sigur), vom fi martorii unui shift foarte interesant pe piața plăcilor video; o mișcare prin care AMD poate cuceri complet segmentul mid-range după ce NVIDIA a dat-o în bară spectaculos cu RTX 4000 și și-a pus toți gamerii în cap. Asta, sau vor da un fail la fel de spectaculos și-o să rămânem iar doar cu NVIDIA… și Intel Arc.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button