PCTECHTech&IT

AMD promite plăci video noi și lansează încă un Nano

Computex n-a fost tocmai grozav pentru segmentul plăcilor video. Practic, n-am avut decât un singur model dedicat publicului larg, și nu e tocmai unul nou. AMD a lansat cu această ocazie varianta RX Vega Nano, o placă video a cărei existență este cunoscută încă de pe vremea când Vega a fost lansat, anul trecut.

De ce a stat atât de mult AMD fără să lanseze acest model? Posibil să fi fost ceva probleme cu producția sa la scară largă, sau pur și simplu nu îi puteau găsi un loc pe piață atunci. Nu sunt deocamdată date de performanță pentru RX Vega Nano, dar vă pot spune măcar că are o lungime cu 5mm mai mare ca vechiul Nano.

În rest, compania a prezentat un nou model de Vega pe 7 nanometri cu 32GB de HBM2, destinat exclusiv segmentului profesionist. Au fost prezentate până și ceva capabilități de Ray Tracing, dar nu în jocuri, ci în CAD. Totuși, plăci video dedicate utilizatorilor de rând făcute pe 7 nanometri vor veni.

Nu aș putea să vă spun exact când. Cert este că anul acesta vom avea parte doar de mai mult Vega, fără schimbări la arhitectură. Însă scăderea dimensiunii a dus la dublarea eficienței energetice și la un spor de performanță de cam 35%. În cazul în care Vega pe 7nm va ajunge într-o placă video pentru noi muritorii de rând, ar putea fi abia pe la iarnă, în cel mai bun caz. Asta sau AMD așteaptă să sară direct la Navi, oferind un spor și mai mare de performanță.

Dincolo de Navi vom avea parte de o arhitectură nouă făcută pe un proces rafinat de 7 nanometri, prin 2020. Conform unui grafic mult mai vechi, Navi ar trebui să aducă și un standard nou de memorie și scalabilitate, dar nu mai pot spune cu siguranță dacă aceste idei mai sunt la baza arhitecturii. AMD n-a oferit detalii prea multe.

[PC Per]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button