AMD a patentat un procesor hibrid de tip big.LITTLE

Pasionații de telefoane mobile sunt deja obișnuiți cu procesoarele hibride cu diferite tipuri de nuclee. Acestea au fost create de ARM și se bucură de un succes răsunător. Asta i-a convins și pe cei de la AMD să-și încerce măiestria în ceea ce privește procesoarele de tip big.LITTLE, astfel au creat propriul design și l-au patentat. Iar cu asta, vom avea un al doilea producător de procesoare hibride pentru desktop, după Intel.
Patentul înregistrat de AMD descrie modul în care funcționează procesorul și cum reușește să aleagă sarcinile în funcție de gradul de utilizare al procesorului, cantitatea de memorie RAM necesară și nevoia de anumite instrucțiuni. În același timp, prezența procesoarelor low-power ajută foarte mult în zona de consum și căldură disipată.
Ce beneficii are un astfel de procesor de la AMD?
Pe măsură ce evoluează tehnologia, procesoarele încep să aibă din ce în ce mai multe nuclee pentru a putea rula mai multe aplicații în același timp. De multe ori, procesorul nu va fi utilizat la capacitatea lui maximă, iar un octa-core cu HT/SMT va fi adesea irosit pe browsing și două-trei jocuri. Un procesor de tip big.LITTLE are un avantaj interesant: are câteva nuclee foarte rapide care duc greul și alte câteva nuclee mult mai eficient care au scopul de a rula un Chrome, un PowerPoint și trag în jos consumul de energie și temperatura.
Acest tip de procesor hibrid mi se pare mai util atunci când vorbim despre laptop-uri și notebook-uri. AMD ar putea să implementeze noul design în CPU-urile mobile, ducând eficiența acestora la un alt nivel. Și când vorbești despre un laptop ultra-portabil, creat strict pentru sarcini office și multimedia, bateria este una dintre cele mai importante caracteristici. În același timp, aș putea vedea această arhitectură implementată și pe desktop, însă nucleele low-power își cam pierd sensul atunci când alimentarea este permanentă și nu ai grija bateriei.