Abia lansate, procesoarele AMD Ryzen 9800X3D deja sunt vizate de „antreprenori” oportuniști, dornici să exploateze entuziasmul și neatenția fanilor care urmăresc cu frustrare ofertele magazinelor afișate deja cu „stoc epuizat”. Așa că dacă te gândești să te îndrepți spre platforme de licitații online, află că acel chilipir nesperat ar putea fi doar un breloc costisitor, purtând însemnele Ryzen 9800X3D.
Evident că escrocii în căutarea de câștiguri rapide s-au gândit la cel mai „fierbinte” produs AMD al momentului, inundând piața cu procesoare fake și profitând de neatenția cumpărătorilor care se grăbesc să profite de ofertele cu prețuri de nerefuzat. Iar strategia folosită nu e nici măcar nouă, tentative similare de înșelăciune fiind raportate mai întâi pe platformele românești de licitații online, vizând seria de procesoare poziționată cu doar o generație în urmă, Ryzen 7 9800X3D.
Nu vei știi niciodată dacă primești un fals realizat în mod credibil… cartofi, cărămizi, sau scutece folosite. În orice caz, conceptul de „țeapă” este la modă și pe alte segmente din categoria electronicelor de consum. Amintind doar de țepele cu telefoane iPhone 15 fake, cumpărate la preț de nimic de pe site-uri din China și revândute pe site-urile de licitații din România ca și telefoane noi/sigilate. Sunt atât de bine realizate încât doar la o verificare minuțioasă poți sesiza tentativa de țeapă, simpla inspectare a ambalajului sigilat, sau chiar desfacerea acestuia pentru a verifica produsul respectiv, având toate șansele să nu ridice suspiciuni.
Revenind la falsele procesoare Ryzen 9800X3D, exemplarele surprinse „în libertate” vin cu prețuri chiar și de 199.99 dolari, incredibil de mici comparat prețului retail de 479 dolari și atât de bine realizate încât îți dai seama că ai fost păcălit doar când PC-ul echipat cu acesta refuză să pornească. Iar dacă ești cu adevărat pornit să obții un exemplar 9800X3D, atunci ai putea ajunge la speculatorii care cer peste 600 dolari per unitate, primind însă tot un procesor-fake.
Exploatând neatenția cumpărătorilor neexperimentați, vânzătorii se folosesc de trucuri precum ofertă Black Friday pentru a justifica ofertele cu prețuri incredibil de mici, încercând să strângă cât mai multe comenzi înainte de a dispărea din paginile site-urilor care le găzduiesc ofertele de produse scoase la vânzare. Din păcate pentru victimele atrase în capcană, recuperarea pagubei este în cel mai fericit caz un proces anevoios și îndelungat, cei mai mulți rămânând pur și simplu cu paguba.