MORE

AMD prezintă în mod oficial arhitectura Zen

AMD a dezvăluit detalii noi despre arhitectura Zen, alături de rezultatele oficiale ale primelor teste făcute pe aceste noi procesoare, comparativ cu vârful de lance curent de la Intel.

Compania a prezentat arhitectura folosită pentru procesoarele noi în detaliu, explicând cum a fost construit sistemul de cache, cum a fost reconfigurat modul în care nucleele sunt organizate pentru a suporta Simultaneous Multi-Threading și multe altele. Am primit un PDF foarte mare cu grafice și imagini pentru care nu am foarte mult context, deoarece erau menite să fie însoțite de comentariul în direct al celor de la AMD din cadrul prezentării.

Dar cea mai importantă parte era testarea directă. Procesorul cu 8 nuclee și 16 fire de execuție Zen a fost testat cot la cot cu un Intel Core i7 6900K, din noua serie Broadwell-E, ambele funcționând la 3GHz în Blender. Testul a implicat randarea unei scene, iar rezultatul a fost surprinzător.

Procesorul Zen a fost cu o secundă sau două mai rapid ca cel Intel, ceea ce înseamnă că AMD a atins paritate de performanță, nucleu per nucleu și ciclu per ciclu, cu Intel… bine, cu Intel Broadwell, compania deja pregătindu-se pentru Kaby Lake. Desigur, nici Zen nu este încă finalizat, așa că poate nu va fi o diferență prea mare în 2017, când procesoarele Zen vor fi disponibile la scară largă.

zen 2

AMD a mai prezentat și un procesor cu 32 de nuclee într-o configurație de server cu două procesoare. Erau prezente și câteva plăci de bază pentru sistemele prezentate, de culoarea tipic verde și fără brizbrizuri, ca orice mostră de testare care nu a intrat încă în producție.

 

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

16 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button