PCȘtiri ITTECH

AMD pregătește plăci de bază cu chipset X590, B550 și A520

Ne mai despart trei săptămâni de momentul în care își vor face apariția pe piață noile procesoare AMD Ryzen 3000, plus plăcile de bază X570 aferente. Cu toate acestea, nu prea avem încă prețurile locale pentru aceste noi produse, iar pentru multe plăci de bază nu este cunoscut nici măcar prețul din SUA.

Acesta pare însă a fi cam mare deocamdată, producătorii de plăci de bază având intenții depline de a susține AMD cu modele de top ce tind să coste foarte, foarte mult, precum cele făcute pentru Intel. Totuși, nu este motiv de teamă pentru că alte chipset-uri, mai ieftine par a fi pe drum.

Conform veștilor care circulă acum pe internet ASMedia a primit comenzi pentru dezvoltarea și producția chipset-urilor B550 și A520, ce vor fi lansate până la sfârșitul acestui an. Aceste modele de chipset ar trebui să fie mai ieftine ca X570, deoarece nu vor avea suport pentru PCI-Express 4.0 prin chipset, ci doar PCI-Express 3.0. ASMedia lucrează, însă, la propria implementare pentru noul standard, și speră să aibă pe piață produse de acest gen în 2020, dacă va putea obține comenzi de la AMD. Pentru ceva context, până anul acesta ASMedia făcea toate chipset-urile plăcilor de bază AMD. Compania a decis să se ocupe de asta pe cont propriu după mulți ani în care s-a bazat pe designul și producția altora. Soluția a fost pur și simplu folosirea unor module de I/O de la procesoarele Ryzen 3000 pe post de chipset.

Apoi, mai este și chipset-ul X590. Urme ale acestui au fost descoperite în BIOS-ul pentru X570 și deocamdată nu este clar ce ar putea adăuga față de acesta. Deocamdată există doar speculații, cum ar fi includerea unui număr mai mare de conexiuni PCI-Express 4.0, ceea ce probabil va însemna un TDP și mai mare pentru chipset și nevoia de a folosi răcire activă ceva mai serioasă. Misterul probabil va fi elucidat în viitorul apropiat, poate la Hot Chips în luna august.

[PC GamesN]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button