PCȘtiri ITTECH

AMD plătește 12 milioane de dolari despăgubiri din cauza procesoarelor FX Bulldozer

Cel puțin în SUA

Cu ani și ani în urmă, când așteptam cu toții succesorul lui Phenom II, AMD a venit cu o arhitectură nouă și neașteptată. Se numea Bulldozer și avea, în teorie, abilitatea de a oferi publicului larg acces la procesoare cu 8 nuclee. Bulldozer însă nu a fost tocmai grozav, iar nucleele adiționale erau utile în aplicații puține, fiindcă funcționau într-un mod atipic.

Tocmai acel mod atipic a devenit o problemă de ordin legal pentru AMD, deoarece a fost dat în judecată acum ceva timp pentru că acele 8 nuclee pe care le oferea nu erau tocmai 8 nuclee. Compania a trebuit să dovedească în tribunal că ceea ce numește un procesor octo-core este unul, și nu doar un quad-core dichisit, și nu a mers prea bine.

Compania a ajuns la o înțelegere prin care va plăti despăgubiri în SUA, cu o valoare totală de 12.1 milioane de dolari.  Mai exact, cei care au cumpărat un procesor Bulldozer sau Vishera pot primi până la 35$ per procesor, în cazul în care se califică pentru a primi compensație. AMD în sine continuă să susțină că ceea ce numește un nucleu este un nucleu, și că întreaga acuzație este lipsită de merit, dar că a preferat să plătească această sumă de bani pentru a nu mai avea lucruri care să distragă atenția companiei.

Diferența principală dintre un nucleu Bulldozer și unul normal este că la arhitectura făcută de AMD nucleele sunt organizate în grupuri a câte două, în cadrul cărora împart anumite resurse. Una din acele resurse se întâmplă să fie unitatea de programare a sarcinilor pentru calcule de tipul floating point, ceea ce efectiv înseamnă că la acest tip de calcule un Bulldozer FX 8150 era un quad core.

Din fericire, AMD a abandonat această arhitectură cu ocazia lui Bulldozer, reușind să ofere atât nuclee distincte, cât și un consum de energie mult, mult mai bun. Cât de bun? Un FX 9590 avea un TDP de peste 200W, cu doar 8 nuclee.

[Anandtech]

 

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button