Business

AMD este câștigător în fața lui Intel atât la performanța procesoarelor, cât și la bursă

Exuberanța continuă iată pe piețe odată cu decizia de ieri a FED-ului de majorare a dobânzii pe termen scurt cu 0,25% la 4.75%. Ceea ce pare că a mulțumit investitorii, în ciuda precizării că vor mai avea loc câteva alte majorări, a fost semnalarea că inflația dă semne bune de scădere și astfel se creează premisele ca economia să evite totuși recesiunea, iar pe final de an, poate să avem chiar una sau două scăderi de dobândă (în ciuda precizării FED că este foarte improbabil să se întâmple acest lucru).

În acest context, avem rezultatele AMD pentru trimestrul IV 2022, rezultate mai bune decât așteptările analiștilor: profitul net per acțiune a fost de 0.69 dolari versus 0.67 dolari așteptările iar veniturile de 5.6 miliarde dolari versus 5.51 miliarde dolari, în baza vânzărilor mai bune pe segmentul de servere și cloud. Deși piața computerelor a fost în scădere puternică anul trecut, pentru anul acesta cei de la AMD se așteaptă să câștige cotă de piață în baza unui portofoliu mai diversificat decât al competitorilor. Rezultatul: creștere puternică de peste 12% ieri, creștere ce probabil va continua și zilele următoare (în baza deciziei FED de ieri).

Rezultatele bune ale AMD sunt în contrast cu cele raportate de Intel săptămâna trecută – atât rezultatele din trimestrul IV 2022 dar mai ales previziunile pentru prima anului fiind mult sub așteptări. Deși folosesc aceeași arhitectură x86, analizele comparative arată o diferență mare între raportul preț-performanță al chipului Genoa al AMD față de Sapphire Rapids al Intel, ceea ce confirmă așteptările AMD de creștere a cotei de piață. Veniturile Intel din segmentul de centre de date și cloud al Intel au scăzut cu 33% în trimestrul patru versus o creștere de 42% înregistrată de AMD pe același segment.

Deși Intel stă un pic mai bine la marja de profit și la celelalte rații, perspectivele de creștere sunt mai bune pentru AMD; poate că și din această cauză, prețul acțiunii a performat mai bine. Iar în contextul anunțului FED de ieri și al comentariilor președintelui Powell, cel mai probabil trendul crescător se va relua pentru companiile din domeniul tehnologic, iar câștigătorul pare a fi AMD.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button