GamingPC&ConsolesȘtiri

O soluție grafică integrată de la AMD se bate de la egal la egal cu cea mai populară placă video dedicată de pe Steam

Locul întâi în clasamentul celor mai populare plăci video de pe Steam este un premiu important. Ani la rând această poziție a fost ocupată de GTX 1060 6GB, o placă video prietenoasă cu buzunarul care s-a dovedit a fi un companion bun pentru foarte mulți oameni. Dar cum niciun rege nu tronează pentru o veșnicie, GTX 1650 a acaparat recent prima poziție în clasament.

Dar asta nu este o noutate, ba chiar am scris și noi un articol despre acest subiect în trecut. Noutatea este că cei de la publicația Wccftech au reușit să pună mâna pe niște benchmark-uri făcute cu un nou procesor cu grafică integrată de la AMD, iar rezultatele sunt surprinzătoare. Procesorul despre care vorbesc este AMD Ryzen 7 7840HS, care vine echipat cu un modul grafic AMD Radeon 780M.

Procesorul testat face parte dintr-un laptop cu 32GB RAM DDR5 și are 8 nuclee cu 16 fire de execuție. Frecvența de bază este de 3,8 GHz în timp ce în boost, Ryzen 7 7840HS poate atinge 5,1 GHz. Cât despre modulul grafic, avem de-a face cu 12 compute units pentru un total de 768 nuclee, tactate la o frecvență de 2.700 MHz. Tot pachetul consumă între 35W și 54W, deci stăm bine și la acest capitol.

Partea cu adevărat interesantă abia acum vine, însă. Într-un benchmark OpenCL, chip-ul grafic integrat AMD Radeon 780M a reușit un scor de 36.757 de puncte, performanță care clasează această soluție la egal cu GTX 1650, cea mai populară placă video dedicată de pe Steam.

AMD-Radeon-780M-RDNA-3-iGPU-Benchmark-Leak.png

Trebuie să recunosc că sunt impresionat de ce au reușit inginerii de la AMD să facă aici. Practic, pe lângă un procesor octa-core foarte potent, primești la pachet și un chip video integrat care nu transpiră în fața unor plăci video dedicate. Nu există informații în acest moment referitoare la disponibilitatea acestui procesor pe desktop, dar ne putem aștepta să îl vedem implementat pe laptopuri cât de curând.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button