Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

AMD impune noi standarde de performanta HPC in cadrul SC’19

In cadrul conferintei SC’19, AMD a prezentat modul in care pune bazele industriei HPC (High Performance Computing) prin procesoare, placi grafice si software open-source, pentru a intra in „exascale”. Compania a realizat acest lucru prin inovatii bazate pe gama EPYC, noi instante Cloud alimentate de EPIC, lansarea ROCm 3.0, constructia suitei de software Exascale si nu in ultimul rand, cu ajutorul primului sistem bazat pe un procesor AMD EPYC care s-a calificat in lista TOP 500.

Printre noii clienti care utilizeaza AMD EPYC se numara:

 • San Diego Supercomputer Center cu Expanse, un sistem de 5 petaflops, alimentat de Dell EMC Power Edge si de generatia a doua de procesoare AMD EPYC.
 • ETH Zurich a ales EPYC 7742 atat pentru performanta cat si pentru raportul pret / calitate, dar si pentru capacitatea sa de a rula aplicatii si software HPC.

EPYC se alatura listei TOP 500:

 • Organizatia franceza de HPC (High Performance Computing) GENCI a anuntat ca cea mai recenta extensie a supercomputerului Joliot-Curie, bazata pe ATOS BullSequana XH2000 s-a alaturat celei de-a 54-a editii a TOP 500 folosind procesorul AMD EPYC 7H12.

AMD duce supercomputing-ul spre zona de cloud:

 • Masinile virtuale Azure HBv2 pentru HPC, bazate pe procesoarele EPYC 7742, ofera clientilor 120 de nuclee non-hypethreaded care au cu pana la 45% mai multa latime de banda a memoriei decat alternativele x86, pana la 4 teraFLOPS putere de calcul cu dubla precizie, cat si prima implementare cloud a 200 GB de HDR InfiniBand de la Mellanox.
 • AWS a anuntat disponibilitatea instantelor Amazon EC2 bazate pe versiunile EPYC 2, C5a, C5ad si versiunile de metal „bare” EC C5an.metal si C5adn.metal. Versiunile metalica vor avea 192 de procesoare logice pe 96 de nuclee fizice, care vor fi de doua ori mai mari in dimensiune decat ce ofera familia de instante optimizate de calcul EC2.

AMD creeaza un sistem software Exascale cu ROCm 3.0

 • Noi inovatii pentru a sprijini HIP-clang: un compiler bazat pe LLVM, imbunatatirea capacitatii de conversie CUDA si hipify-clang, optimizari library atat pentru HPC cat si pentru ML.
 • Integrare ROCm in TensorFlow si PyTorch lider.

Clienti existenti care utilizeaza AMD EPYC:

 • Cel mai nou si rapid supercomputer din Marea Britanie, alimentat de procesoarele EPYC din a doua generatie, ARCHER 2.
 • Noul supercomputer Vulcan al institutiei de Arme Atomice din U.K. pus in functiune de procesoare AMD EPYC din cea de-a doua generatie.
 • Compania Atos a furnizat doua supercomputere BullSequana XH2000, bazate pe EPYC 2, catre Meteo-France, acestea fiind utilizate pentru prognoza meteorologica operationala si cercetarea in stiintele atmosferice, oceanice si climatice.
 • Serviciul german de prognoza meteo, Deutscher Wetterdienst (DWD), utilizeaza procesoare EPYC 2 in combinatie cu motoarele vectoriale NEC SX-Aurora TSUBASA.

Cresterea Ecosistemului PCIe 4.0:

 • Produse PCIe 4.0 compatibile cu AMD EPYC de generatia a doua, prezente la demonstratia din cadrul SC’19:
  • Broadcom Thor NIC pentru internet 200GB
  • NIC-ul ConnectX-6 de la Mellanox cu o performanta InfiniBand de aproximativ 400 GB/s
  • Samsung si SSD-ul sau NVME din generatia a patra, PM1733
  • Xilinx Alveo U50, U280 FPGA

Un eco-sistem hardware in crestere:

 • GIGABYTE a anuntat patru noi servere GPU din seria G, compatibile cu procesoarele AMD EPYC din cea de-a doua generatie, unul dintre ele suportand pana la opt placi video PCIe 4.0, oferind clientilor optiuni excelente de tip „AMD + AMD” pentru o serie de sarcini accelerated computing.
 • Serverele HPE ProLiant DL325 Gen10 si DL385 Gen10, care au doborat recorduri mondiale, sunt completate de noi modele Gen10 Plus, care imbunatatesc semnificativ performanta si eficienta pentru sarcini vitale, precum virtualizarea, HPC si Big Data.
 • Cu noul Penguin Altus XE4218GT, care suporta pana la 8 placi grafice, clientii Penguin au o solutie de tip „AMD + AMD” pentru o serie de sarcini de „accelerated computing”.
 • De asemenea, Tyan a anuntat noi platforme in linia de produse Transport HX orientata catre HPC si in linia de produse Transport SX centrata de bazele de date, alimentata de procesoarele AMD EPYC de generatia a doua.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button