AMD Fury X+Core i7 5960X+racire pe apa=Cel mai puternic sistem testat la Zon@! [VIDEO included]

Dupa indelungi asteptari este in sfarsit aici: AMD Fury X in teste la Zon@! Dar inainte sa incepem cu testele, sunt cateva lucruri care trebuie clarificate, pentru ca toata lumea sa inteleaga aceasta placa video si noua tehnologie din spatele ei.
Fury X beneficieaza de memorie HBM, dar ce este acest HBM? Ei bine este un nou timp de memorie RAM la care AMD si Hynix au lucrat 7 ani pentru dezvoltare. HBM inseamna  High Bandwidth Memory, adica memoria are o latime de banda foarte mare, mult mai mare prin comparatie cu GDDR5. In plus aceasta consuma mai putin curent si ocupa un spatiu de 19 ori mai mic, din acest motiv noile placi care beneficieaza de HBM au format redus. Chip-urile de memorie sunt pozitionate pe PCB-ul procesorului video.
Cresterea de performanta este incredibila, HBM avand o latime de banda de 512GB/s si 4096 Bit, dar AMD si Hynix nu se opresc aici, pentru ca in 2016 va aparea HBM 2 care va avea o latime de banda de 1024GB/s si 8192 Bit. O crestere semnificativa vom vedea in special pe platformele mobile, care sufera la acest capitol.  Din pacate aceasta tehnologie are un dezavantaj momentan: din cauza ca este noua, jocurile inca nu pot beneficia de ea, iar driverele pe care le-am folosit in teste se afla inca in stadiu beta, asadar rezultatele nu pot fi considerate relevante. Placa in schimb este una futureproof, iar dupa lansarea lui Windows 10 cu al sau DX 12, si jocurile care urmeaza sa apara vor oferi alte rezultate.
Pentru testarea placii video am compus un sistem bazat pe Intel Core i7 5960x overclock-at si racit cu apa, placa de baza a fost AsRock X99 Extreme 6/3.1, pentru stocare am folosit un SSD OCZ Vector 180 si un Adata SP 610 pe care au fost instalate jocurile, memoria RAM folosita a fost G.Skill cu o capaciatate de 16GB DDR4 si frecventa la 3000MHz. Sistemul de racire pe apa este custom, si a fost compus dintr-un radiator Alphacool NexXxoS UT60 Full Copper 420mm peste care am pus trei ventilatoare Phobya G-Silent 14, waterblock-ul este Phobya UC-1 Extreme, fitingurile sunt de la Alphacool iar furtunurile de la Masterkleer si au o dimensiune de 19/13mm, rezervorul este Phobya Balancer 150, pompa este Alphacool VPP655PWM iar lichidul folosit este Phobya ZuperZero.
Placa de baza AsRock X99 Extreme 6/3.1 include un slot Ultra M.2, o placa de sunet ALC1150, si un port USB 3.1. Aceasta placa de baza nu are foarte multe in plus fata de versiunea anterioara, in afara adaugarii USB 3.1, dar din pacate nu am avut cu ce sa testam aceasta conectivitate. Placa este buna pentru overclocking, aceasta avand un VRM format din 12 faze si condensatori Nichicon, iar  mosfetii sunt produsi de catre Fairchild Semiconductor. Toate bune si frumoase, dar din pacate, lipsa unui update de BIOS ne-a creeat ceva probleme la compatibilitatea cu memoriile G.Skill, sistemul refuzand de multe ori sa porneasca, chiar daca am scazut frecventa memoriilor. Dar intr-un final am reusit sa ii dam de cap: problema aparea cand foloseam toate modulele, sistemul neavand probleme la pornirea cu un singur modul RAM.
Pentru testare am folosit Aida64, Cinebench, 3DMark, Tomb Raider, Metro Last light si evident GTA 5. Toate testele au fost rulate la rezolutia de 2560×1440 pixeli, in acelasi mod in care am testat si GTX 980 Ti. Am incercat si rezolutia 4K in GTA 5 si 3DMark; in GTA 5 din pacate nu am avut mai mult de 8 FPS-uri cu toate setarile pe Ultra si MSAA la maxim. Aici se observa limita memoriei ca si capacitate, de doar 4GB, in schimb la rezolutia de 2560×1440, sistemul s-a comportat normal, media a fost de 31 FPS-uri, minim 24 si maxim 41. In 3DMark Fire Strike 4K sistemul a obtinut 3969 puncte. In Tomb Raider am avut maxim 56 FPS-uri, minim 30 si o medie de 42 FPS-uri. In Metro Last Light maximul a fost de 37 FPS-uri, media a fost de 28 FPS-uri si minim 20. In Cinebench am obtinut 77 FPS-uri.
Temperatura placii video nu a depasit 55 de grade in timpul testelor. Procesorul a fost de asemenea testat pentru a vedea cat de bine se descurca racirea pe apa. La frecventa standard acesta a obtinut 1331 de puncte in Cinebench, iar dupa overclocking la 4.2GHz, acesta a obtinut un scor de 1637 de puncte. Pentru stres am folosit Aida64, iar la frecventa standard de 3.3GHz temperatura maxima a fost de 40 de grade. Dupa ce am facut overclocking la 4.2GHz temperatura maxima a fost de 60 de grade, sistemul de racire fiind extrem de silentios: zgomotul din camera nu a depasit 40dBa, iar cu sistemul oprit zgomotul a fost de 37dBa.
In concluzie placa video, din pacate, s-a comportat sub asteptari, dar cu siguranta pe viitor aceasta tehnologie va fi mai bine optimizata, iar AMD a promis ca seria R9 400 va veni cu HBM2 si capacitate de 8GB. Sistemul de racire pe apa s-a descurcat excelent, oferind multe avantaje fata de solutiile pe aer, si in curand vom face si un round-up de raciri pe apa, sa vedem care se descurca mai bine. Maine incarcam si varianta video a acestui test tot aici!