PC

AMD FreeSync si monitorul Acer XG270HU: optimizarea experientei de joc [VIDEO Update]

In an acest articol va prezentam tehnologia AMD FreeSync si monitorul Acer XG270HU. Acer XG270HU este un monitor aparut pe piata recent, si evident este capabil de AMD FreeSync. Vom explica folosind acest monitor ce inseamna AMD FreeSync pe intelesul tuturor :). Jocurile au un framerate dinamic, placa video trimitand spre monitor cadrele cat de repede poate aceasta „sa le duca”, dar din cauza ca aceste imagini sunt dinamice, ele pot oscila intr-o secunda de la 60FPS la 30FPS si invers in functie de complexitatea scenei pe care o randeaza placa video. Monitoarele in general au un refresh fix de 60Hz, 120Hz, 144Hz sau 240Hz, dar datorita lui AMD FreeSync, acum monitoarele pot avea un refresh dinamic.

Din cauza acestui refresh fix utilizatorul vede pe monitor diverse „artefacte” precum ruperi de cadre sau sacadari, dar AMD FreeSync este capabil sa elimine aceste „artefacte” deranjante. Monitoarele capabile de aceasta tehnologie au un refresh dinamic de la 40Hz pana la 144Hz, precum modelul aflat la noi in teste, Acer XG270HU. Jocurile au o optiune numita VSYNC de multi ani; aceasta bloca practic rata de refresh la cat avea monitorul folosit, dar conditia era ca sistemul respectiv sa fie suficient de puternic incat sa mentina 60 de cadre constant intr-un joc si sa nu scada sub acest numar, lucru care nu este posibil in toate cazurile. Tehnologia AMD FreeSync este capabila sa scada rata de refresh pana la 9Hz sau sa o creasca pana la 240Hz, in conditiile in care majoritatea monitoarelor suporta in acest moment un refresh de la 30Hz pana la 144Hz.

Pentru a beneficia de AMD FreeSync aveti nevoie de o placa video AMD din seria HD 7000, HD 8000, R7 sau R9. Aceasta tehnologie va fi suportata chair si de procesoarele de tip APU de la AMD A6-7400K pana la A10-7850K. Monitorul Acer XG270HU are o diagonala de 27 inch cu un  panou de tip TN de calitate buna, la o rezolutie de 2560 x 1440 pixeli si care suporta un refresh de la 40Hz pana la 144Hz. Ca si conectivitate acesta are un port DVI, doua porturi Display Port 1.2a si un HDMI 2.0. Designul acestuia este Edge to Edge, acesta avand rama foarte ingusta, un lucru exceptional daca doriti o configuratie multi-monitor. Iluminarea este de tip LED, iar consumul de doar 42Watt. Monitorul mai are integrate doua difuzoare care au o putere de cate 2W fiecare. Timpul de raspuns este de 1ms GTG iar contrastul este de 1000:1. Unghiurile de vizualizare sunt de 170 grade cu 160 grade, iar luminozitatea este de 350cd/m2. Desi un panou TN nu este cea mai buna alegere, acesta in particular este extrem de rapid, iar avantajul de a functiona la 144Hz este unul imens. Timpul de raspuns de 1ms asigura o tranzitie a imaginii fara efecte de ghosting sau smearing.

Testarea monitorului a fost efectuata folosind AMD FreeSync Demo. Puteti acum va jucati fara a mai intalni imagini care sacadeaza, desi puteti avea 80 sau 90 de FPS-uri. Asadar AMD FreeSync este o tehnologie… care merita!

Articole asemanatoare

Back to top button