TECHRSS PaginaDeMedia

AMD Epyc stă la baza unui nou supercomputer din Suedia numit Dardel

AMD anunță un nou parteneriat cu Hewlett Packard Enterprise (HPE) și Institutul Regal de Tehnologie (KTH) din Suedia pentru a furniza un nou supercomputer numit „Dardel”. Acesta va fi alimentat de supercomputerul HPE Cray EX cu procesoare AMD Epyc și cu acceleratorul grafic AMD Instinct ce conferă o putere de calcul de 13,5 PFlop/s, oferind un avantaj remarcabil pentru cercetările științifice din Suedia.

Succesorul din viitorul apropiat

Noul supercomputer poartă numele autorului suedez Thora Dardel și a soțului ei, pictorul Nils Dardel. Dispozitivul va fi amplasat la Centrul pentru Calcul de Înaltă Performanță (PDC) din Stockholm și va înlocui emblematicul sistem al departamentului de Infrastructură Națională Suedeză pentru Calculatoare din cadrul PDC. PDC dezvoltă o suită de softuri de cercetare pentru domenii, precum: dinamica calculelor și fluidelor, biofizica și chimia cuantică; pentru a se asigura că softurile lor sunt eligibile pentru noul super computer și puterea sa de calcul.

AMD Epyc Dardel Lansare

Disponibilitate pentru știință

Supercomputerul Dardel va fi instalat în două etape. În prima etapă a instalării HPE va livra subansamblul de procesoare și sistemul de stocare, eveniment programat pentru vara anului curent. Această etapă preliminară a computerului va furniza utilizatorilor SINC aproximativ 65,000 de nuclee CPU pentru realizarea cercetărilor. În a doua etapă va fi livrat subansamblul de plăci grafice, livrare programată pentru această toamnă. De asemenea, utilizarea lui Dardel va avea două etape, prima în iulie 2021, iar a doua etapă este programată pentru ianuarie 2022.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button