PC

AMD a dat lovitura fatala celor de la Intel! Cum raspunde Intel?

Ryzen 3 este lovitura finală pentru Intel, revoluția AMD a reușit

La începutul anului nimeni n-ar fi reușit să prezică o revenire în forță a AMD, care a reușit deja să schimbe jocurile pe piața procesoarelor, Ryzen 3 fiind ultima lovitură pentru Intel. Și să nu uităm că se relansează și pe partea de grafică, unde Nvidia părea de neînvins.

Totuși, analiștii notau deja de anul trecut că Intel se complace într-o evoluție liniară, adăugând una sau mai multe funcții și creșteri previzibile pentru performanțe, fără a schimba, practic, nimic. Cred că sunt 8 ani de la lansarea Core i3/i5/i7 fără mari schimbări. Și totuși, AMD a reușit să impulsioneze industria.

Bănuiesc că ați citit deja totul despre Ryzen 7, știți în detaliu arhitectura Ryzen 5 și ați aflat că s-a lansat Ryzen 3. AMD a reușit în șase luni să readucă trendul multi-core manifestat puternic în zona smartphone în zona procesoarelor pentru PC. Dacă ani de zile quad-core era cea mai bună variantă pentru computer, pasionații de jocuri, dar și cei care lucrează cu grafică, video și alte aplicații complexe, vor avea opțiuni din ce în ce mai puternice

Și exact așa este: timp de ani de zile te uitai în buzunar să vezi pentru care procesor Intel ai bani, însă acum situația s-a schimbat. Prețurile AMD sunt bune, iar în funcție de configurație poți avea performanțe mai bune decât cu procesoarele Intel. Și nu doar atât, procesoarele sunt stabile și puternice. Iar Ryzen 3 bate în momentul ăsta toate ofertele Core i3.

Și dacă ne gândim un pic, sunt exact 20 de ani de când AMD a reușit ultima sa revoluție importantă, lansarea K6. Iar asta a dus la o evoluție pozitivă pentru toată lumea, Intel a lansat Pentium 2, apoi a venit AMD K6-II, iar din competiție s-au născut tehnologii din ce în ce mai performante. Îmi aduc aminte și acum că am ales K6-II înaintea lui Pentium IV, iar sistemul era folosit intens la jocuri… evident, la nivelul de atunci. Și sunt peste 10 ani de la revoluția Core 2 Duo, procesorul care a schimbat iar industria.

Să nu uităm nici momentele dificile, în 2013 AMD a fost obligată să-și vândă sediul central, au luat 164 de milioane de dolari pe cladire pentru a-și finanța afacerile. De-asta lansările de acum sunt cu atât mai spectaculoase.

Chiar și așa, să nu uităm că este vară. Dacă pe primul trimestru al anului nu a fost remarcat niciun impact al lansării Ryzen (e drept, a fost în martie), pe trimestrul doi, AMD a luat aproape 11% cotă de piață de la Intel. Rezultatele au fost bune și liderul industriei a fost obligat să facă mai multe schimbări. Veniturile AMD au crescut cu 20% pe trimestrul 2, iar compania a făcut și profit. Cum spuneam, impactul Ryzen va crește acum că s-a lansat modelul 3.

Deja Ryzen 3 a produs două efecte. Intel a renunțat la procesorul Pentium G4560. Modelul dual-core/ 4 threads avea un raport preț/performanță foarte bun și punea probleme chiar modelelor Core i3. El nu va mai fi produs pentru ca i3 să devină prima alegere. De asemenea, conform zvonurilor, noile procesoare Coffee Lake vor aduce un Core i3 quad-core, pentru prima dată în lunga istorie a seriei. Practic, AMD forțat practic Intel să facă Core i3 Coffee Lake quad-core (dacă se confirmă zvonurile).

În acest moment, AMD și-a prezentat procesoarele, iar Intel a dat informațiile pe surse, urmând să vedem lansările oficiale. Iar impactul real al Ryzen 3 se va vedea în vânzările back-to-school. Depinde de multe lucruri. Depinde de producătorii de echipamente, care majoritatea au o colaborare mult mai bună și mai profitabilă cu Intel. În trecut, Intel a fost amendat pentru că plătea efectiv producătorii să nu instaleze procesoare AMD.

Vânzările se vor relua în septembrie. Cred că multă lume va alege AMD Ryzen pentru computerele noi, datorită prețului bun. Însă odată cu lansarea Coffee Lake, am putea vedea o luptă mai intensă. Iar bătălia pe preț va atinge cote maxime spre finalul anului. Întrebarea este ce va face Intel cu bugetele sale imense de marketing.

Depinde de câți cumpărători urmăresc de fapt site-urile entuziaștilor în tehnologie și câți cumpără după ureche, după cum au promoții retailerii de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button