MORE

AMD – Carrizo va inlocui in curand Kaveri

AMD Carrizo va fi lansat in luna Martie a lui 2015, si urmeaza sa inlocuiasca seria Kaveri. Vorbim aici despre procesoare APU pentru portabile si convertibile. Carrizo-L va fi si el lansat cat de curand, si inlocui seriile Beema si Mullins, pana la sfarsitul acestui an.

Beema si Mullins sunt in momentul de fata cele mai noi APU-uri cu consum redus de energie si sunt bazate pe nucleul Puma. Carrizo va fi pozitionat sa concureze cu seriile Intel i7, i5 si i3 pentru portabile, in timp ce Carrizo-L concureaza cu procesoarele low cost Intel Pentium si Celeron mobile. Carrizo va fi un procesor cu patru nuclee, bazat pe arhitectura Excavator produsa pe 28nm. Acest APU va avea un controler de memorie DDR3 care suporta memorie RAM pana la 2133MHz, va fi compatibil cu Windows 8.1, Windows 10 si Linux. Chip-ul video al lui Carrizo va fi un GPU cu 512 procesoare shader, o frecventa de 800MHz si 1GB RAM HBM cu o latime de banda de 128GB/s. Frecventa celor patru nuclee va fi intre 3GHz si 3.9GHz, si toate acestea intr-un TDP de doar 35W.

Carrizo L va avea cele patru nuclee tactate intre 1.8GHz si 2.4GHz, chip-ul grafic va beneficia tot de 512 procesoare shader, dar tactate la 500MHz, si desi acesta nu are memorie RAM integrata, puteti folosi din RAM-ul sistemului, acesta suportand Dual Channel DDR3 la 1600MHz. Acest APU va avea un TDP de 12W.

Dupa lansarea acestor modele, AMD are planuri mari cu SOC-ul Skybridge, care va integra atat nuclee ARM A57 cat si x86. Chipurile urmeaza sa se regaseasca pe tablete si convertibile spre sfarsitul lui 2015, dar vom vedea si noi CPU-uri pentru desktop, numele de cod ale acestora fiind Amur si Nolan.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button