PC

AMD anunță procesorul Ryzen

Seara trecută AMD a dezvăluit în mod oficial primul procesor din seria Zen, care poartă numele Ryzen.

Au fost confirmate cam toate leak-urile anterioare de informații despre această tehnologie. AMD a început prin a prezenta componenta software care va însoți acest nou hardware. Aceasta a fost construită folosind elemente de machine learning și permite procesorului Ryzen să prezică mai bine necesitățile utilizatorului și să încarce din timp resursele de care va avea nevoie sau chiar să calculeze din timp ce mai optimă cale de procesare a datelor cu pricina. În teorie, asta înseamnă că performanța sa într-o aplicație omogenă, care se folosește mai mereu de același tip de instrucțiuni, performanța va fi sporită după ce sistemul înțelege de ce este nevoie.

Componenta de overclock automat a fost detaliată, procesorul Ryzen fiind aparent echipat cu sute de senzori care pot fi interogați în timp real și permițând sistemului să regleze frecvența și voltajul a fiecărei componentă a procesorului în parte. Sistemul Pure Power funcționează pe baza acelorași senzori, reducând consumul de energie atunci când sistemul nu este are nevoie de un voltaj prea mare.

Pe partea hardware, Ryzen este un procesor cu 8 nuclee fizice și 16 fire de execuție, cu 20 MB de memorie cache pe L2 și L3. Ryzen are un TDP de 95W. Frecvența de bază a procesorului este de 3.4GHz. Cea de Boost nu a fost dezvăluită, deoarece încă nu a fost finalizată. AMD a ținut să menționeze că procesorul încă nu este în starea sa finală și că performanța ar putea crește până când produsul final va fi lansat.

Ryzen a fost testat împotriva unui procesor Intel Core i7 6900K care rula la 3.2GHz standard și 3.7GHz în boost, în Blender și în Handbrake. Cele două procesoare au avut performanță foarte asemănătoare, testul de Handbrake fiind mai rapid în cazul procesorului Ryzen.

În jocuri, cele două procesoare au fost testate alături de un Titan X(P) în Battlefield 1, pe detalii maxime în 4K, ambele funcționând cam la fel. La testul de streaming s-a repetat povestea, dar aici a fost inclus și un i7 6700K, procesorul acesta nefiind în stare să mențină un stream stabil, folosind codare de procesor.

În cele din urmă, AMD a mai arătat Ryzen alături de o placă Radeon Vega 10 care rula noul DLC Star Wars Battlefront Rogue One în 4K, pe detalii necunoscute și cu performanță neclară. Demonstrația aceasta a foarte firavă și stângace.

Două detalii importante nu au fost menționate la acest anunț. Când exact va fi lansat Ryzen și ce preț va avea. Procesorul este programat pentru începutul anului viitor, o dată mai exactă fiind indisponibilă, iar prețul modelului Ryzen de top se estimează a fi pe la 500 de dolari, conform leak-urilor anterioare care au fost în mare parte confirmate până acum.

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

7 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button