RSS PaginaDeMediaPCȘtiri ITTECH

AMD anunță arhitectura CDNA

Ca RDNA, dar complet diferit și pentru servere

AMD a dezvăluit la sfârșitul săptămânii trecute o schimbare considerabilă pentru modul în care livrează plăci video. Dispărute sunt vremurile în care o placă Instinct se folosea de aceeași arhitectură ca o placă Radeon, pentru că de acum înainte va exista o arhitectură dedicată pentru aplicațiile de compute.

Noua arhitectură se numește CDNA, fiind mai mult decât o simplă redenumire a RDNA-ului pe care îl știm de la seria curentă de plăci video aflate pe piață. Deși împarte aceeași fundație tehnologică a seriei RX 5000, merge în direcții foarte diferite în ceea ce privește implementarea efectivă. Simplu spus, nu prea are ceea ce se pot numi capabilități de redare grafică, componentele lipsă fiind înlocuite cu mai mult potențial de calcul pur matematic. Imaginea de mai jos oferă o idee generală despre ideea de bază din spatele arhitecturii:

 

AMD nu a oferit detalii deocamdată despre ce soi de performanță vor avea, dar a fost pomenit potențialul arhitecturii pentru aplicații ce implică operațiuni Tensor. De asemenea, fiind gândită pentru aplicații ce vor implica mai mult de o placă de compute, arhitectura vine și cu suport pentru Infinity Architecture. Aceasta este o evoluție a Infinity Fabric, ce permite interconectarea mai multor plăci la un loc, într-un mod ce amintește de NVLink-ul celor de la Nvidia.

Arhitectura ar trebui să se manifeste sub forma unor produse efective pe parcursul următorului an. Intel și Nvidia au deja arhitecturi dedicate aplicațiilor de compute, așa că AMD va avea competiție suficientă pe acest sector.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button