Știri

Cum pot schimba computerele și Inteligența Artificială podiumul unei curse al Marelui Premiu de Formula 1

În era accelerată a motor sportului, fiecare secundă și decizie contează. Pentru echipa de Formula 1 Mercedes AMG Petronas, succesul înseamnă a fi în „pole position” în fiecare aspect al competiției, fie că este vorba despre „Sprinturi”, „Free practice”, „calificări” ori cursa propriu-zisă. Monoposturile prezente în cadrul Marelui Premiu de Formula 1 integrează cele mai noi și fiabile tehnologii, pentru a fi mai eficiente indiferent de condițiile cursei. Cu toate acestea, o componentă esențială este reprezentată de resursa umană și de computerele pe care inginerii echipei le folosesc pentru a analiza datele primite de la pilot în timp real. Astfel, noi strategii pot fi implementate și adaptate în funcție de condițiile meteo și de ritmul cursei, pentru a ajuta pilotul să obțină victoria.

Performanță per secundă

Inginerii echipelor de Formula 1 beneficiază de o cameră antifonată amplasată în zona boxelor, care integrează o serie de computere de ultimă generație alimentate cu cele mai noi soluții de calcul din lume. Supercomputerele au ca punct central procesoare de înaltă performanță AMD EPYC, cunoscute pentru fiabilitatea și puterea lor de procesare per secundă și reprezintă centrul sistemelor de calcul ale echipei germane. Echipa se bazează pe capacitatea acestor procesoare de a procesa cantități masive de date în timp real, ceea ce le permite să obțină informații critice și să ia decizii rapide pentru a îmbunătăți strategia. Unul dintre aspectele cheie care fac ca procesoarele să fie ideale pentru echipa de Formula 1 Mercedes AMG Petronas este scalabilitatea lor excelentă. Fie că este vorba de telemetrie, date de la senzorii monopostului sau simulări complexe de curse, procesoarele fac față cu succes acestui volum uriaș de date și oferă echipei avantajul de a avea acces la informațiile cruciale în timp real, ajutându-i să ia decizii rapide și informate. O altă caracteristică a supercompeterelor alimentate de acest procesoare este criptarea datelor. Într-o lume în care securitatea datelor este o prioritate, tehnologiile inovatoare asigura confidențialitatea și integritatea informațiilor sensibile prin intermediul unui set de tehnologii care păstrează integritatea rezultatelor și a competiției: AMD Infinity Guard sau AMD Secure-Root-of-Trust – tehnologii esențiale în criptarea datelor în timp real și în prevenirea atacurilor cibernetice.

Sustenabilitate și eficiență

Motor sportul este un domeniu în care fiecare watt economisit poate face diferența. Primul pas privind reducerea amprentei de carbon a fost implementat de FIA (Federația Internațională a Automobilelor) prin transmitea echipelor de F1 în 2014 proiectarea unui nou motor . Noul motor este un V6 ajutat de un motor hibrid pentru a oferi eficiență în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2 și performanța în timpul cursei pentru monoposturile moderne. Astfel, odată cu această generație de motoare, noi tehnologii avansate de gestionare a energiei au fost implementate și utilizate de echipele F1. În acest context producătorul american de semiconductori care alimentează majoritatea supercomputerelor utilizate de inginerii F1, are ca obiectiv creșterea de 30 de ori a eficienței energetice până în 2025. Eficiență calculată se bazează pe o statistică din 2020, privind centrele de date care procesează sarcini de calcul de înaltă performanță și de inteligență artificială.

Parteneriatul dintre producătorul american de cipuri și echipele de Formula 1 aduce în pole position avantajele inovatoare ale procesoarelor destinate serverelor si supercomputerelor. Capacitatea lor de procesare a datelor în timp real, scalabilitatea excelentă, securitatea avansată și eficiența energetică îi conferă echipei germane un avantaj competitiv deosebit.

Contributors

Pe lângă echipa noastră uzuală de tocilari, colaborăm punctual cu diverși redactori și freelanceri la fel de pasionați ca și noi în ceea ce privește jocurile, gadget-urile și tehnologia, în general. Materialele scrise de aceștia sunt marcate cu denumirea Contributors și sunt evaluate cu atenție, pentru a ne asigura că vă oferim informații corecte și conținut de calitate, la standardele Zonei.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button