PC

AMD a prezentat platforma X399 și Threadripper

AMD a confirmat la Computex numele pe care îl va folosi noua sa platformă dedicată segmentului de high-end desktop computing, iar acesta este X399.

Dacă vă întrebați dacă nu cumva asta va provoca ceva confuzie, din moment ce Intel doar ce-a prezentat propria sa platformă X299, ați avea perfectă dreptate.

Platforma X399 este construită pentru a suporta noile procesoare Threadripper, cele care în esență sunt făcute prin lipirea a două procesoare Ryzen cu 8 nuclee, lucru evidențiat de mărimea sa. Threadripper folosește în mare parte același socket ca Epyc, doar că în varianta sa dedicată publicului larg. Spre deosebire de AM4, pinii sunt pe socket, nu pe procesor, așa cum face Intel de foarte mulți ani. Motivul este foarte ușor de înțeles, un procesor Threadripper este pur și simplu mult prea mare pentru a putea îngrămădi pe el 4000 de pini fără ca unul să să îndoaie în transport. Numele socket-ului este TR4, nu SP3r2, așa că măcar la acest capitol se încearcă limitarea confuziei.

Platforma X399 include suport pentru 128GB de memorie DDR4 pe 4 canale în 8 DIMM-uri, 64 conexiuni PCI-Express 3.0, conectate toate la procesoare ce vor avea până la 16 nuclee fizice și 32 de nuclee virtuale.

Data de lansare exactă nu a fost anunțată, s-a spus doar că va sosi în această vară, în timp ce varianta dedicată serverelor va fi disponibilă cu procesoarele Epyc din 20 iunie. Prețul nu este cunoscut la acest moment pentru procesoare sau plăci de bază.

[Anadntech]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button