Amazon – beneficiar sau victimă a Covid-ului?

Iată că sectorul IT pare să sufere din ce în ce mai mult odată ce pandemia de Covid este încheiată (oare? sau a fost doar cu numele? sau ni se pregătește altceva?) pe măsură ce avem ziua și anunțul legat de noi concedieri: Amazon, Meta (compania mamă Facebook), Twitter și, din nou, Amazon.
Una din investițiile favorite ale perioadei pandemice, iată că Amazon (AMZN) are o scădere de aproximativ 50% anul acesta și este aproape de cel mai prost an al ei – anul 2000, cel al prăbușirii “dotcom”. Prețul acțiunilor a revenit la nivelul de la începutul anului 2020 și, la fel ca și în cazul acțiunilor Tesla, tendința e clar descendentă.
Dacă la începutul pandemiei de Covid lumea era blocată în case iar cumpărăturile s-au făcut în mare măsură online, consumatorii cheltuind suplimentar pe comenzi pe Internet pentru lucruri legate de casă, iată că trendul acesta nu s-a menținut și după ridicarea restricțiilor. Lumea a dat năvală în malluri, în restaurante, în aeroporturi și hoteluri – exact “fructele interzise”, și deși ritmul cheltuielilor nu pare să slăbească, tocmai comenzile online sunt în scădere. Totodată, recesiunea economică ce se întrevede în urma majorărilor agresive de dobândă ale FED adună nori negri asupra afacerilor. Tocmai din acest motive, Amazon, unul dintre cei mai mari angajatori la nivel global, începe să concedieze din oamenii angajați în pandemie.
Pe de altă parte, AWS – cloud-ul Amazon este cea mai performantă linie de business a companiei ce continuă să performeze puternic. În trimestrul al treilea de anul acesta, AWS a raportat venituri de 20,5 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 28%. Iar creșterile nu se vor opri aici, tocmai ce azi AWS a semnat un contract nou în valoare de 723,4 milioane de dolari cu Marina SUA pentru servicii cloud. Totodată, Amazon are un bilanț excelent, 58,6 miliarde de dolari cash și investiții pe termen scurt, în ciuda unor datorii cam măricele de 164 miliarde de dolari din care doar 4,5 miliarde de dolari cu scadență în următorii doi ani (deci o datorie gestionabilă).
Așadar, cumpărăm ori ba acțiuni Amazon?
Amazon nu generează încă profitul pe care poate să-l aducă acționarilor. Mai mulți indicatorii sunt la niveluri destul de mari – PER de 76, Price to Sales 1.73 , Price to book 6.3, marja de profit de 2.25% (indicatori la nivelul ultimelor rezultate financiare raportate oct 2022). Și din punct de vedere tehnic, graficul nu arată deloc bine: prețul este foarte aproape de suportul de 81 – nivelul minim din pandemie și, dacă pică sub acest nivel are șanse mari să retesteze și minimul anterior de la începutul anului 2019 – 65 de dolari.
“The trend is your friend”- vorba americanului. Așa că “save money for later”ca să termin în aceeași notă.