ReviewsGamingPCRSS PaginaDeMediaTECH
Trending

Am primit la test noul ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS

Un laptop de gaming cu performante de top, echipat cu doua ecrane

In recenzia de astazi vom discuta despre o masinarie dedicata gaming-ului cu adevarat interesanta. Noul ROG Zephyrus Duo (GX550LXS) este un laptop de gaming adresat in mod special entuziastilor. Care este noutatea de data aceasta? Laptopul a mai primit inca un ecran, unul foarte similar cu cel implementat pe varful de gama al seriei ZenBook Duo. A ramas in continuare foarte finut, bine construit si placut in utilizare, dupa cum ne-a obisnuit producatorul. Fara sa ne lungim, vom afla imediat daca merita sau nu atentia noastra acest concept.

Configuratia laptopului primit la test

Inainte de a trece in revista specificatiile hardware ascunse la interior, vreau sa mentionez din start ca aceasta jucarie nu este deloc una ieftina. ROG Zephyrus Duo poate fi configurat cu procesoare si placi grafice din segmentul high-end. Unitatea primita la test a fost echipata cu cele mai bune componente disponibile pentru acest model. Astfel, avem de-a face la interior cu un procesor Intel Core i9-10980HK care suporta overclock, o placa grafica NVIDIA GeForce RTX 2080 Super, 32GB de RAM si o stocare rapida compusa din doua SSD-uri de 1TB NVME intr-o configuratie RAID 0.

ROG Zephyrus Duo

Constructia lui ROG Zephyrus Duo este premium de la un capat in altul, fara absolut niciun compromis. Am inspectat atent carcasa si elementele expuse individual, fiind foarte bine construit dintr-o serie de materiale premium. Designul este modern si imbina foarte multe trasaturi specifice acestei serii de top, dedicata in intregime gamerilor.

Panoul 4K ofera o calitate surprinzatoare a imaginii

ROG Zephyrus Duo m-a surprins foarte placut datorita panoului cu rezolutie 4K de tip IPS, certificat Pantone direct din fabrica (acoperire 100% Adobe RGB). Rata de refresh a panoului este de 60Hz si vine la pachet cu suport pentru tehnologia NVIDIA G-Sync. A fost o adevarata placere sa savurez continut in rezolutie mare pe un panou de inalta calitate. Singurul aspect negativ intampinat in utilizare a fost legat de sistemul de operare. Windows 10 pastreaza in continuare problema legata de scalarea ferestrelor, atunci cand rezolutia ecranului este mai mare decat 1080p.

ROG Zephyrus Duo

Daca numarul ridicat de cadre pe secunda este mai important pentru tine, exista si cel de-al doilea model cu rezolutie FullHD, un panou tip IPS de 300Hz si acoperire 100% sRGB. Cea de-a doua varianta fiind mai potrivita pentru gaming competitiv, jocuri din categoria FPS sau alte titluri cu actiune rapida. Totul se rezuma acum la preferintele fiecaruia dintre noi in cazul de fata. Personal, mi-ar fi placut sa vad si o varianta disponibila cu o rezolutie intermediara, sa zicem un 2K si rata de refresh ridicata de peste 100Hz.

Ecranul secundar este util sau doar un gimmick?

Ecranul touchscreen secundar de 14.1 inci ascunde in spate o serie de functionalitati foarte utile pentru utilizatorii care isi doresc mai mult decat un laptop care ofera performanta bruta. Rezolutia de 3840 x 1100 in combinatie cu softul ScreenXpert aduc un plus de valoare foarte binevenit. Poti viziona continut video si personaliza in acelasi timp parametrii de functionarea ai laptopului, fara a fi nevoit sa bagi jocul in bara. Am observat ca functioneaza foarte bine cu doua ferestre deschise simultan.

Chiar m-a ajutat pe tot parcursul zilei si devine tot mai placut in utilizare odata cu trecerea timpului. Te obisnuiesti foarte rapid cu el si te face tot timpul sa te intrebi daca mai ascunde vreun truc, undeva prin spate. Componenta software este foarte bine implementata, in timp ce rezolutia optima iti permite sa faci mai multe lucruri in paralel cu joaca sau chiar cu munca.

Cum s-a comportat ROG Zephyrus Duo in sesiunea de teste?

ROG Zephyrus Duo este cu adevarat o bestie in materie de performanta bruta, reusind sa atinga o serie de rezultate impresionante in testele noastre. Dupa cum am mentionat putin mai sus sasiul ascunde un procesor cu opt nuclee si 16 fire de executie, o placa grafica de top din seria NVIDIA GeForce RTX 2000 si o capacitate a memoriei RAM de 32GB. Configuratia actuala atinge un TDP maxim in sarcina de 150W, atunci cand este setat pe modul Turbo. Pe tot parcursul, procesorul a reusit sa-si mentine frecventele foarte sus datorita sistemul de racire.

Intel Core i9-10980HK este un procesor foarte rapid!

In testul PCMARK10, care a rulat mai bine de un sfert de ora, procesorul a reusit sa urce la 5Ghz pentru o perioada scurta de timp; atigand o temperatura in punctul maxim de 95 de grade. Chip-ul s-a stabilizat in jurul valorii de 86 de grade atunci cand ventilatoarele isi fac simtita prezenta, eliminand complet thermal throttling-ul. Cele doua ventilatoare trag aer rece prin gurile de ventilatie pozitionate in zona inferioara, iar prin zona superioara cu ajutorul celor doua grile rotunjite. Aerul cald acumulat este eliminat prin intermediul celor patru guri de aerisire pozitionate in lateralul laptopului si in zona din spate. Un sistem eficient de altfel, care a facut posibila aceasta combinatie de procesor si placa grafica, intr-un format compact.

Procesorul Intel Core i9-10980HK cu al sau TDP de 65W a obtinut in testul multi-core, un scor de 4328 puncte; in timp ce punctajul pentru single core a fost de 490 puncte. Prin comparatie cu procesoarele destinate desktop-urilor, il pot incadra undeva in zona de performanta a unui Ryzen 7 3700X. Pentru o masinarie portabila care poate fi carata intr-un rucsac este neasteptat de bine. Daca am lamurit putin ce poate realiza acest minunat procesor, sa discutam acum despre placa grafica.

RTX 2080 Super s-a descurcat foarte bine!

Placa grafica a reusit sa obtina in boost valori cuprinse intre 1147Mhz si 1246Mhz, in timp ce temperatura nucleului nu a depasit 72 de grade. Trebuie sa intelegem din start ca RTX 2080-ul Super implementat aici, nu este varianta full de desktop, cu o limitarea a TDP-ului la 90W. Am testat direct modul in care se comporta in jocuri si intr-o masura foarte mica, in cateva teste sintetice. Pentru sesiunea de gaming, am instalat Metro Exodus, Borderlands 3 si Control. Rezultatele obtinute au fost urmatoarele:

Daca ajustam setarile grafice corespunzator, putem obtine un framerate mult mai acceptabil in rezolutia 4K. Metro Exodus s-a comportat neasteptat de bine cu RTX activat, gratie tehnologiei DLSS. Nu am menajat absolut deloc placa video si am setat totul la maxim. Autonomia bateriei este buna pentru categoria din care face parte. Am reusit sa scot doua ore si jumate in utilizare normala.

Stocam datele pe doua SSD-uri de 1TB, configurate in RAID 0

Sa discutam putin si despre spatiul de stocare. Producatorul a decis sa echipeze laptopul cu o configuratie rapida de SSD-uri. In cazul lui ROG Zephyrus Duo, discutam despre doua SSD-uri Samsung cu o capacitate de 1TB si interfata PCIe Gen 3 x4 configurate in RAID 0. Configuratia SSD-urilor va furniza viteze foarte bune pentru scriere/citire, alaturi de un spatiu de 2TB pentru jocurile preferate din librarie. Din pacate, daca iti doresti sa mai adaugi inca un SSD de capacitate mai mare, va trebui sa renunti la configuratia actuala. Placa de baza fiind prevazuta cu doar doua sloturi M2 pentru stocare rapida, ocupate direct din fabrica. Nu este neaparat un impediment, mai degraba un aspect important care trebuia mentionat. Cei 2TB sunt arhisuficienti pentru majoritatea utilizatorilor.

ROG Zephyrus Duo

Cum se simte acest laptop in utilizare?

Am scris acest articol folosind laptop-ul. Am apucat sa butonez tastatura indeajuns de mult pentru a-mi face o parere pertinenta. Cursa tastelor este de 1.4mm si iti ofera un feedback placut. Iti poti da seama cu usurinta de momentul in care o anumita tasta a fost apasata mai incet, iar comanda nu a fost inregistrata. Iluminarea RGB este foarte bine implementata. Culorile sunt vibrante si pot fi personalizate din Armoury Crate dupa bunul plac.

ROG Zephyrus Duo

Este o tastatura foarte buna, insa pozitionarea ei o face sa devina inconfortabila dupa o perioada mai lunga de utilizare (de peste patru ore). Producatorul a inclus in pachet si un suport pentru incheietura mainii, foarte placut la atingere care ajuta sa-ti sprijini mai usor podul palmei.  Inca mai incerc sa ma obisnuiesc cu touchpad-ul pozitionat in partea dreapta, dar este ok. Vorbim despre un laptop de gaming care va fi utilizat in 90% din timp c-un mouse conectat.

Pe partea de conectica ROG Zephyrus Duo este echipat cu: 1x USB 3.2 Gen 2 Type C cu suport DisplayPort 1.4, Thunderbolt 3 si incarcare, 2x USB 3.2 Gen 1 Tip A, 1x USB 3.2 Gen 1 Tip A, 1x HDMI 2.0b, 2x jack 3.5mm pentru microfon si casti si o mufa RJ45 pentru internet. Bineinteles, avem suport pentru Wi-Fi 6 si Bluetooth 5.0.

Producatorul a decis sa includa in pachet un al doilea incarcator de 65W putere cu USB-Type C, de mici dimensiuni. Devine foarte util atunci cand esti plecat de acasa si nu-ti doresti sa mai cari in rucsac caramida principala de alimentare. Un aspect care va fi apreciat de catre studenti. Alaturi de incarcatorul secundar, regasim si o camera web foarte buna. Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre ROG Eye, va puteti informa citind articolul dedicat scris de Marinake in urma cu ceva timp.

Concluzii

Am ajuns la finalul recenziei si ma simt nevoit sa trag acum linie. ROG Zephyrus Duo este cu adevarat un laptop foarte special prin prisma aspectului oferit de ecranul secundar. Avem parte de un procesor cu adevarat puternic, racit corespunzator. Cu mici ajustari in zona setarilor grafice, placa video RTX 2080 Super va putea rula cateva titluri la rezolutie 4K; daca renuntam la RTX, Hairworks si activam DLSS acolo unde este disponibil. Cei 32GB de RAM sunt arhisuficienti pentru o perioada indelungata de timp, alaturi de cei 2TB de stocare pe SSD in configuratie RAID 0. In acest mod, toate sarcinile vor fi indeplinite cu usurinta si executate rapid.

ROG Zephyrus Duo

Alexandru Baciu

Salutare, numele meu este Alexandru si de mic copil am fost pasionat de hardware, gaming si tehnologie. Ador foarte mult sa testez tot felul de gadget-uri interesante cu scopul de-a impartasi informatia cu cei din jur. In prezent studiez informatica, ma joc tot felul de jocuri faine si redactez diverse review-uri; despre asta este vorba!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button