Cum achizitionezi un laptop de gaming cu un buget limitat
Un laptop, mai ales pentru un gamer, este o statie de lupta mobila. De ani de zile, mai exact zece, de cand subsemnatul face parte din aceasta redactie, o intrebare imi este adresata cel putin o data pe saptamana: „Am doar 2500 de lei si vreau laptop de gaming! Ce imi cumpar?”
In general in acest buget iti cumperi un desktop PC cat de cat decent, care sa iti permita sa rulezi jocurile pe un low medium, de cele mai multe ori pe o arhitectura AMD. Dar nu discutam de un desktop! Cumparatorul doreste o unitate mobila, ceva cu care sa se duca la un amic, sa incinga un LOL, un WOW, un DOTA, CS GO sau CoD. Lista jocurilor preferata este lunga, iar sansele ca toate aceste titluri sa iti mearga pe un laptop in 2500 de RON sunt foarte mici. Asa ca… mai jos o sa intindem o lista de specificatii necesare pentru a putea sa iti achizitionezi un laptop de gaming… decent!
In mare parte sunt patru reguli mari si late pe care trebuie sa le urmezi pentru a putea gasi un laptop de gaming de buget (in opinia noastra):
-
Prima: Placa video dedicata
Este primul lucru pe care il cauti atunci cand discutam despre un laptop dedicat in special gaming-ului si de departe cea mai importanta componenta.
O placa video poate face diferenta intre un joc care iti ruleaza acceptabil si o mazga pixelata pe ecran.
Aici exista doua variante. Fie o placa AMD, de preferinta din seria R9 sau o placa nVidia din seria GTX. Este de preferat sa fie din cea mai recenta generatie, adica din seria RX 400/500 sau GTX 900/1000 la ora actuala. In general un potential client se poate pierde in denominatiile placilor video, asa ca avem aici cel mai bun sfat cu putinta: „Cu cat sunt ultimele doua numere de la coada placi video mai mari, cu atat mai puternica este placa video!”. Asta este o regula atemporala cand vine vorba de alegerea unei placi video, indeferent ca discutam de o placa video de desktop sau mobile.
Chiar daca sunt doar 2GB de RAM in cazul celor doua placi, discutam despre RAM dedicat, iar asta inseamna ca ai o serie de avantaje grafice.
-
A doua: Un minim de procesor i5
De ce nu si un procesor AMD? Ei bine pentru ca in acest moment, cel putin pe segmentul mobile, AMD sunt cam slabuti, urmand sa isi spele pacatele cu noua arhitectura de procesoare, care promite sa rupa gura targului. Daca reusesc sa faca asta, o sa adnotam acest articol. Pentru moment Intel ofera mai multa putere de procesare, imperativa pentru gaming, comparativ cu AMD, care se cam ineaca din cand in cand.
Totusi, de ce un i5 si nu un i3? Ei bine, un Core i5 vine cu tehnologie Turbo Boost, Hyperthreading, Smart Cache si viteze mai mari comparativ cu i3-ul. Motiv pentru care este un procesor ideal pentru un gamer care nu are decat o mana de gold de dat pentru o unitate de razboi.
Pe de alta parte ii putem trage pe Intel de urechi pentru comportamentul vis-a-vis de piata de procesoare mobile destinate laptopurilor, unde oferta de procesoare cu patru nuclee este limitata la linia de procesoare i7, si chiar si acolo, doar printre cele mai scumpe.
Scuza ar fi ca un quad-core consuma prea mult, dar nu prea tine la apa, utilizatorii descoperind ca intre un quad-core si un ULV 2-core, cand vine vorba de consumul in stari low-power, fie nu exista diferenta, fie e chiar avantajat quad-core-ul. Problema reala e ca un quad core trebuie racit, iar pentru un sistem mobil, asta ar insemna un RnD in plus pentru dezvoltarea de noi tehnici de racire din partea integratorului. Lucru care nu prea e facut de multe companii.
In plus, pe mobile cipurile de la i5 in sus sunt nejustificat de scumpe, lucru permis doar din cauza lipsei de competitie.
-
A treia: O conectica mai generoasa = Un gamer mai calm
De ce conectica este extrem de importanta? De exemplu: Din proprie exprienta putem spune ca un mimim de 3 porturi USB sunt imperative pentru un laptop de gaming. Avem nevoie sa conectam casti si un mouse, care de cele mai multe ori sunt pe USB, iar asta inseamna ca iti mai ramane un singur port USB liber pe care sa il abuzezi cum crezi de cuvinta. Adica sa iti incarci telefonul la el in 90% dintre cazuri. Daca sistemul mai are si un USB 3.0 high power esti si mai castigat.
Dar USB-urile nu inseamna tot in ziua de astazi. Un gamer are nevoie de o placa de retea wireless puternica, Bluetooth si porturi video, existand tot timpul posibilitatea de a lega laptopul la un monitor. Iar aici regulile sunt simple: LAN-ul trebuie sa suporte 1000 Mbps, Wireless-ul 802.11 n, putand astfel sa folosesti retele wireless care transmit in 5 GHz. Un port HDMI,VGA sau de preferat un mini display port, dar aici tine foarte mult de noroc si daca te simti aventuros, poate chiar un port Thunderbolt sau slot ExpressCard.
De ce sunt utile aceste din urma porturi? Ei bine, asta o sa aflati in ultimul paragraf al acestui material!
-
A patra: Hack the shit out of your laptop!
Ce vrem sa spunem prin a-ti hack-ui laptop-ul si ce legatura are asta cu Thunderbolt si ExpressCard? Ei bine, pentru a exemplifica despre ce este vorba, vom folosi o serie de imagini, care se stie ca sa spun mai mult decat mii de cuvinte.
In poza de mai sus va prezentam capacitatile laptop-ului folosit de colegul nostru Vlad, un Dell Latitude e6430. Un laptop aparut in 2012, care dupa toate standardele actuale este depasit!
In momentul achizitiei acest laptop a fost o oarecare janghina de prin 2012 echipat cu un procesor i3 dual-core, 4GB de memorie ram si un hard-disk obosit de 320GB. Sistemul beneficia de o unitate optica si… cam atat. Fiindca bravul nostru coleg este obsedat de optimizare si pentru ca este si un gamer get-beget, acesta a dorit un laptop la un pret accesibil, pe care sa il poata folosi si pentru a juca jocuri. Si nu oricum, ci in conditii serioase. Asa ca a achizitionat configuratia de mai sus de pe piata second-hand cu circa 1100 lei. Dupa cum puteti vedea, un sistem cu placa video integrata NU este un bun sistem de gaming.
Dar acest laptop are o putere ascunsa… acesta ofera un slot ExpressCard.
In aceasta poza avem… acelasi sistem. Cu o placa video AMD Radeon R9 270X cuplata folosind slotul ExpressCard mentionat mai devreme.
Este drept ca acela nu este singurul upgrade. Fata de momentul achizitiei, laptop-ul a primit un procesor i7 Quad-Core, care a fost overclockat prin procedee exotice pana la viteza de 4GHz, 16GB de memorie si upgrade la un SSD, iar unitatea optica a fost inlocuita cu un HDD de 2TB. Adaugand si o placa 3G, acel sistem prapadit de 1100 de lei s-a transformat intr-o statie de lucru perfect decenta.
Dar ceea ce il face un sistem viabil pentru gaming este acel slot ExpressCard, mai important decat toate cele mentionate la un loc. Adaptorul pe ExpressCard costa intre 50 si 100 de dolari, depinzand de calitatea acestuia, dar rezultatele sunt de la sine evidente.
Acelasi sistem… de data aceasta cu o placa video mai potrivita momentului. Conform scorurilor 3DMark Fire Strike, acesta ar fi deja un sistem perfect acceptabil pentru jucatul in VR.
Acum sa o spunem pe cea dreapta: folosirea unor asemenea configuratii precum placi video dedicate folosind ExpressCard sau Thunderbolt este ceva rezervat pentru cei ce au rabdarea de a experimenta si sunt dispusi sa se descurce cu frustrarea ce apare in momentul unor astfel de activitati DIY, nu doar entuziasmul succesului.
Dar daca sunteti suficient de masochisti, vizitati lista sistemelor compatibile.
Articol scris la vrajeala . NU EXISTA SERIA RX PE LAPTOP-URI ! . Frumoase recomandari , pana si cu un copil de 14 ani ar face o recomandare mai buna
Pare la misto facut articolul sincer.
Daca tot scrieti despre procedee „exotice” de overclock, as fi foarte recunoscator daca ati da si detalii. Macar cum pot forta un i7 4500u sa stea in turbo boost 3GHZ tot timpul. Cum se poate modifica un uefi bios, fie InsideH2O, AMI, Pheonix etc., pentru ai debloca toate paginile cu setari ascunse. Prin ce alte metode poti avea acces la multiplicatorul cpu-ului , blk si steping-uri la PCIE si controler-ul SATA (cam tot ce trebuie pt un OC) . Ar fi niste articole interesante.
PS: Intel ofera cpu i5 dotat cu 4 nuclee incepand cu „pipeta” a sasea.
https://ark.intel.com/products/88959/Intel-Core-i5-6300HQ-Processor-6M-Cache-up-to-3_20-GHz
Asta este o contradictie in termeni, NU EXISTA LEPTOP DE GAMING CU BUGET REDUS. Poate doar la mana a doua sa poti da peste vreo oferta interesanta la bani putini.. Suma minima de la care te poti gandi serios pt o platforma mobila de games e de 1000 euro. In orice caz mi se pare stupid sa bagi acesti bani intr un leptop de gaming , cata vreme o platforma desktop este mult mai ofertanta hardware in conditiile unui buget redus.
Nu e ac-ul mai recent ca tehnologie decât n-ul?!
„IEEE 802.11ac: Very High Throughput <6 GHz;[50] potential improvements over 802.11n: better modulation scheme (expected ~10% throughput increase), wider channels (estimate in future time 80 to 160 MHz), multi user MIMO;[51] (December 2013)"