MOREȘtiri ITTECH

AlphaZero devine campion la șah în timp record

AI-ul dezvoltat de DeepMind continuă să devină din ce în ce mai sofisticat. AlphaZero, succesorul lui AlphaGo, a progresat la șah în ultimele zile, reușind învingă un sistem construit special pentru șah, Stockfish 8.

La fel ca atunci când s-a confruntat cu AlphaGo, modul în care AlphaZero s-a pregătit pentru încercare nu prin analiza a sute și mii de meciuri. În schimb, i s-au dat regulile de bază ale jocului, iar apoi s-a jucat împotriva sa până când a reușit să atingă un nivel de pricepere foarte avansat.

Atât de avansat încât pe parcursul a 100 de meciuri jucate împotriva lui Stockfish 8 nu a pierdut nici un meci. Nici nu le-a câștigat pe toate, puțin peste un sfert din ele fiind victorii iar restul terminându-se la egalitate. Au fost însă câteva critici legate de discrepanța hardware-ului pe care rulau cele două sisteme, iar Stockfish ar fi dus lipsă de cunoștințele necesare pentru a face eficient mișcarea de deschidere.

Totuși, asta nu schimbă faptul că un sistem care nu a fost programat să joace șah a reușit să deducă pe cont propriu numeroase mișcări celebre și să învingă un sistem construit special pentru șah. Comunitatea de șahiști așteaptă acum ca Google să ofere publicului larg datele complete de pe parcursul confruntării, pentru ca mintea lui AlphaZero să poată fi disecată de cei curioși.

[Techspot]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button