ReviewsTelefoane

Allview Soul X7 Pro: telefon mid-range cu potențial (review)

O mișcare bine-venită: procesor Snapdragon!

Allview Soul X7 PRO înseamnă șapte ani de Soul, tot atâtea generații. Și iată, în sfârșit, Brașovenii de la Allview anunță cu mândrie că a 7-a generație vine cu Snapdragon! Au mai avut un model în portofoliu, X1 Extreme cu SD800, dar parcă după aceea au abandonat procesoarele SD. Ei bine, asta mi se pare o maturizare a brandului, de multe ori procesoarele Mediatek erau sinonime cu lipsă upgradabilitate sistem operare, și multe alte mici (sau mai mari) neajunsuri față de un Snapdragon.

Allview Soul X7 Pro - spate Gorilla Glass
Allview Soul X7 Pro – spate Gorilla Glass

Design, construcție

Allview Soul X7 Pro este un telefon măricel: 162 x 77 x 8,3 mm și 193g. Însă ce mi-a plăcut: e lat, greutatea foarte bine distribuită, sincer am fost mirat când am citit că are 193g, părea mai ușor.

Corp din sticlă și metal – adică spate sticlă Gorilla Glass, dar rama este metalică – butoanele de volum și on /off se integrează perfect în rama ce se simte și arată premium. Chiar și butonul de on/off are o textură plăcută, cu striații, ce crește senzația de produs mai scump.

Allview Soul X7 Pro - rama metalică, butoane ce dau un feedback plăcut, premium
Allview Soul X7 Pro – rama metalică, butoane ce dau un feedback plăcut, premium

Margini subțiri, dar nu atât de subțiri precum ar dori să ne convingă pozele de produs randate, de pe site-ul producătorului și al magazinelor online. Am mai văzut poze randate neconforme cu realitatea, dar deobicei înainte de lansarea unui produs, cele leak-uite, nici decum pozele de după lansare. Probabil mulți nici nu vor observa, dar eu sunt obsedat de detalii mici, fine, și nu pot trece foarte ușor peste acest aspect.

În imaginea de mai jos, deși pare o nebunie, am lipit telefonul cu mâna stângă de monitor, peste poza de pe site-ul unui etailer (aceleași poze pe toate site-urile de vânzare .ro), iar cu dreapta am făcut acest versus ciudat :). Ce nu fac pentru știință….

Allview Soul X7 Pro – Randare (in stânga/spate), vs realitate (telefon lipit de monitor , mai jos, peste imaginea din fundal:) ). Observați marginea din stânga, mult mai groasă decât în randare, iar camera de selfie este mult mai aproape de rama superioară, spre deosebire de randare. Cum era vorba aia? Mai ușor cu pianul pe scări? Merge și pentru randări, cred 🙂

Allview Soul X7 Pro - randare (stânga), versus realitate (dreapta)
Allview Soul X7 Pro – randare (stânga), versus realitate (dreapta)

Ecranul LTPS de 6,53”, format 19:9, FHD+ (1080x2340px) este destul de luminos, iar culorile sunt vii, naturale, nu supra-saturate, precum cele oferite de telefonul meu S8.

În imaginea de mai jos, sunt cele două telefoane, puse unul lângă celălalt. Samsung S8 sus, Allview Soul X7 Pro jos.

Și chiar și așa, S8 cu setarea culorilor display-ului pe Basic, tot este mai cald. Soul X7 este poate o tentă prea rece, dar mai aproape de realitate. Ignorați blur-ul din poza de sus, n-am putut focaliza chiar perfect pe ambele telefoane în același cadru :).

Allview Soul X7 Pro -culori mai aproape de cele naturale (imaginea de jos) - comparație cu un AMOLED
Allview Soul X7 Pro -culori mai aproape de cele naturale (imaginea de jos) – comparație cu un AMOLED

Îmi place camera de selfie, de 16MP, nu distrage atentia foarte agresiv hole punch display-ul.

Allview Soul X7 Pro - hole punch display pt selfie camera
Allview Soul X7 Pro – hole punch display pt selfie camera

Allview Soul X7 PRO – Specificații hardware

Procesorul Snapdragon este un 630 – un pic cam vechiuț (bine, mai are puțin și putem să-i punem pe tort 3 lumânări), dar încă se achită de sarcini onorabil – fără lag și jocurile merg bine. Exceptând Asphalt 9, jocul meu favorit, care cam sacadează, chiar și cu detaliile grafice mai reduse. Dar jocuri de strategii, precum Age of Z și altele merg ca și pe flagship-uri.

Pe partea de stocare nu am ce să-i reproșez noului Allview Soul X7 Pro, 4GB / 64 GB sunt încă arhisuficienți pentru majoritatea dintre noi, iar dacă acest lucru totuși nu vă mulțumește, puteți instala un card de 256GB.

Da, telefonul este dual card – microSIM (sim 1) și NanoSIM Sim 2, card-ul de date menționat se poate instala doar în modul single SIM.

Bateria este generoasă, 4000mAh, autonomia m-a ținut lejer peste o zi mereu. Cumva am simțit un echilibru între baterie, procesor, ecranul cu luminozitate bună și rezoluția optimă, fără nimic exagerat. Eu înțeleg multe flagship-uri că trebuie să compenseze prin fast charging, dar parcă nici asta nu e treabă să stai mereu cu gândul la încărcător, oricât de pompos ar fi acesta.

În cazul de față încărcarea este una obișnuită, nu știu de ce brașovenii îi spun ultra fast charging, mie 2 ore mi se par opusul la ultrafast….pe 18w se face încărcarea (9V și 2A). Poate faptul că într-o oră se încarcă telefonul cu puțin peste 2/3 din capacitate (viteza de încărcare scade după 70-75%, nu este liniară)?

Cititorul de amprentă de pe spatele telefonului este foarte rapid, nu dă rateuri. Multe telefoane în zona asta de preț, cu pretenții de brand dau rateuri la acest capitol.

Allview Soul X7 Pro – Camerele

Telefonul vine cu o armată de camere, în trend cu piața: sistem Quad camera, adică camera principală de 13MP AF f/1.8 + o cameră de 2MP pentru poze macro + o cameră de profunzime de 2MP bokeh + o cameră de 8MP wide.

Allview Soul X7 Pro - Quad Camera design (și da, Macro Mode chiar funcționează bine)
Allview Soul X7 Pro – Quad Camera design (și da, Macro Mode chiar funcționează bine)

La început am presupus (foarte greșit) că nu voi reuși să fac niște poze faine cu senzorul de 2MP de macro. Asta înseamnă să pleci la drum cu prejudecăți greșite. De la 4cm, poți surprinde incredibil de multe detalii în 2MP! 🙂

Din punctul meu de vedere, pozele macro realizate cu Allview Soul X7 Pro chiar sunt un punct forte al telefonului!

Dar haideți să vedem cum se descurcă telefonul în pozele de zi, și în cele de noapte.

O caracteristică a tuturor telefoanelor de buget, este că senzorul are o dinamică mai mică, lucru care se poate observa cel mai bine la cele două poze cu podul, fie vom obține o supra expunere, fie o subexpunere, ca și la cele două poze cu lacul. AI-ul se chinuie pur și simplu în anumite momente să nu o dea în bară, dar tot face un over-bloom.

Dar aș zice că pentru zona asta de preț camera s-a descurcat decent, chiar OK.

Deși nu e neapărat ceva obligatoriu pentru un telefon de 800-900 Lei, dar am testat și scenariul de noapte.

În anumite situații nigh-mode-ul chiar ajută, în alte situații, mai mult încurcă. Dar ce e important că această opțiune există, este la îndemână în meniul principal, puteți s-o testați. Sincer, mi-a plăcut soft-ul camerei, are și un mod manual, pentru cei răbdători, iar interfața este destul de prietenoasă.

Pe partea de video, filmarea FullHD este chiar bună, în schimb cea 4K va necesita stabilizare din partea voastră, fie un trepied, fie un stabilizator de tip gimbal.

Allview Soul X7 PRO – Software, aplicații – AVI

Android 9.0 Pie, din punctul meu de vedere nu e încă atât de vechi încât să ne plângem – nu e ca și cum am aveam un XP pe un laptop, să nu fim totuși absurzi.

Am văzut în trecut unii plângându-se că din cauza faptului să brașovenii interveneau pe kernel, anumite aplicații de banking nu rulau, deoarece vedeau telefonul ca și pe unul root-at. Am folosit aplicația Home Bank de la ING, totul a mers perfect. Mythbusted.

Interfața UI 3.0 de pe Allview Soul X7 Pro este destul de simplistă, curată, poate prea curată. Aplicațiile sunt cele de la Google, fără bloatware.

Și încă ceva, foarte important: Asistentul virtual AVI.

Ca și jurnaliști tech, tot timpul cădem în păcatul megapixelilor, al megaherților, dar nu vedem lucrurile simple, utile, care se ascund de multe ori, la un buton distanță și care pot face diferența.

Aici pot spune că inginerii din Brașov chiar au făcut o treabă bună – poți interacționa cu AVI.

De cate ori ti s-a intamplat sa fii la volan si sa fii nevoit sa trimiti un mesaj urgent? Ori să apelezi persoana cu care ai întâlnirea, să anunți ca vei întârzia câteva minute? Nu trebuie să-ți pui viata în pericol (sau a altora din trafic cu tine).

Și da, chiar vorbește limba română, nu se compară cu asistenți mai pretențioși de la Apple sau Google.

Își citește mesajele perfect în limba română, poți trimite mesaje pe WhatsApp, și multe altele. Pentru mine, a fost cea mai frumoasă surpriză.

Concluzie

Allview Soul X7 Pro este un telefon onest, poate dacă prețul va coborî la 800 Lei, pot spune că este un preț bun.  Telefonul are competiție serioasă în zona 900-1100 Lei din partea Oppo/Xiaomi. Nu există un câștigător real, se vede că fiecare producător a încercat să adauge/sau mai bine zis, să taie astfel încât să ajungă în zona asta de preț.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button