Asistenții vocali precum Alexa sau Siri ar putea afecta dezvoltarea cognitivă și socială a copiilor
Copii tăi utilizează Siri, Google Assistant, Alexa sau Bixby? Atunci ar trebui să citești asta. Se pare că utilizarea asistenților vocali ar putea să afecteze inteligența copiilor. Dispozitivele controlate prin voce, care devin tot mai populare în întreaga lume, le permit oamenilor să primească răspunsuri la tot felul de întrebări. Vrei să știi ce înălțime are cel mai înalt om din lume? Care este cantitatea de zahăr consumată de o persoană în medie? Orice îți trece prin minte poți să întrebi, iar asistenții vocali îți vor da răspunsul în secunde. Însă asta s-ar putea să afecteze abilitatea de a învăța a copiilor, gândirea critică și empatia. Asta ne spune Dr. Anmol Arora, un cercetător de la Universitatea Cambridge.
Care ar fi efectele asupra copiilor?
El scrie într-un punct de vedere publicat în Archives of disease in Childhood că dispozitivele ar putea să-i facă mai puțin inteligenți. Copiii pot pune orice întrebare, iar ei vor primi un răspuns concis de la asistentul vocal. Asta este tocmai opusul modului în care învățăm și absorbim informația. Prin comparație, atunci când un adult răspunde la întrebarea adresată de un copil, ei pot adăuga un context, să explice în mai amănunt și să ofere o imagine de ansamblu. Dispozitivele nu au acest mod de a transmite informația. Această ușurință de a găsi răspunsuri poate dezvolta o lipsă de curiozitate din partea copiilor, să nu își mai dorească să caute informații de unii singuri. Un proces important pentru ei pentru a-și dezvolta gândirea critică, spune Dr. Arora.
Tehnologia poate transmite copiilor răspunsuri periculoase. Un raport sugerează că asistentul Alexa de la Amazon i-a recomandat unui copil să atingă cu o monedă ștecherul pe jumătate introdus în priză. Este dificil să monitorizezi ca părinte răspunsurile date de asistent sau să adaugi funcții parentale pe acestea fără să le afectezi funcționalitatea.
O altă problemă se referă la afectarea dezvoltării sociale a copiilor. Lipsa abilității de a interacționa prin metode de comunicare non-verbale, dezvoltată prin interacțiunea cu dispozitivele inteligente, duce la o îngreunare a relațiilor sociale. Chiar dacă unele cercetări arată că asistenții vocali pot ajuta adulții care simt o singurătate accentuată, asta s-ar putea să nu se aplice la copii.
Ce spun alte voci?
Un om de știință de la Universitatea Cambridge, Dr. Amy Orben spune că această lucrare științifică nu aduce dovezi empirice despre efectul asistenților vocali asupra copiilor. „Este mai mult o opinie, iar argumentele sale se referă mai mult la știri și anecdote, având foarte puține dovezi științifice. Impactul asistenților vocali are probabil rezultate mixte și sunt în strânsă legătură cu modul în care copiii le folosesc.”
Un purtător de cuvânt al celor de la Amazon a spus că „mulți dintre clienții noștri ne-au spus că Amazon Kids on Alexa sau Echo Dot Kids îi ajută pe copiii noștri, inclusiv pe cei cu autism sau ADHD. Noi credem că tehnologia pe bază de voce va avea un mare rol în viitor, iar obiectivul nostru este să aducem o experiență educațională pentru copii”.
Un studiu recent legat de folosirea asistenților vocali a pus paie pe foc în acest scandal întrucât s-a arătat cât de mult se bazează copii pe ei. Rezultatul unui studiu cu un eșantion de 1200 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani din Marea Britanie a arătat faptul că ei vorbesc cu dispozitivele mai mult decât cu proprii bunici. În medie, studiul a arătat că aceștia ar vorbi cu bunicii odată la 10 zile.