MORE

Cum sa-ti alegi corect un card de memorie!

Acum cateva zile un prieten ma intreaba ce card de memorie sa isi cumpere pentru camera foto, el fiind interesat de un card suficient de rapid care sa faca fata fotografierii in ralafa in format RAW, si la filmare, fie ea 4K sau Full HD la un framerate mai ridicat.

A intrat pe diverse site-uri sa-si caute cardul potrivit, dar a devenit repede confuz atunci cand a venit vorba de alegerea clasei cardului. Sunt sigur ca sunt destui cei care se deruteaza, si dupa aceasta discutie cu amicul meu, am decis sa scriem un scurt articol prin care sa explicam ce reprezinta aceste clase. Pe scurt cardurile, de  orice tip, fie SD, MicroSD, CF etc.. sunt etichetate, pe langa tipul de card, si cu o clasa, acea clasa reprezentand viteza minima de scriere. Mai jos aveti o lista in care sunt explicate clasele si vitezele lor de scriere:

  • CLASS 2 are o viteza minima de scriere de 2MB/s
  • CLASS 4 are o viteza minima de scriere de 4MB/s
  • CLASS 6 are o viteza minima de scriere de 6MB/s
  • CLASS 10 are o viteza minima de scriere de 10MB/s
  • UHS-I CLASS 1 are o viteza minima de scriere de 10MB/s dar poate ajunge pana la 104MB/s
  • UHS-II CLASS 3 are o viteza minima de scriere de 30MB/s dar poate ajunge pana la 312MB/s

card-marks-en

host-marks-en

Toti producatorii isi eticheteaza cardurile cu aceste indicative. Inainte sa-ti cumperi un card trebuie sa te gandesti la ce urmeaza sa-l folosesti: nu are rost sa platesti prea multi bani pentru un card pe care-l vei folosi pentru a face poze cu telefonul, dupa cum nu este cazul sa te zgarcesti daca intentionezi sa filmezi 4K sau sa fotografiezi RAW in rafala cu o camera Full Frame. Preturile variaza in interiorul aceleiasi game de produse ale aceluiasi producator in functie de capacitate si viteza de scriere. De exemplu, daca doresti un card rapid pentru camera foto sau video, recomandam Kingston SDHC UHS-I U3, care se gaseste in variante de 16GB, 32GB si 64GB, iar viteza acestora este de 90MB/s citire si 80MB/s scriere, viteze bune inclusiv pentru fotografiere in rafala, iar pentru cei care doresc un card rapid de tip MicroSD al aceluiasi producator pentru smartphone-ul capabil de filmare 4K, recomandam modelul Kingston Micro SDXC UHS-I U3, si el disponibil in variante de 16GB, 32GB si 64GB.

Mai mult, vedeti de asemenea recomandarile directe ale producatorului dispozitivului pe care urmeaza sa folositi cardul. Exista situatii, de exemplu in cazul camerei Sony A7S, in care utilizarea unui anumit codec, in acest caz XAVCS, solicita expres utilizarea un card SDXC. Altfel inregistrarea nu porneste. Sau exista diverse incompatilitati cunoscute intre anumite modele de camere si anumite marci de carduri. Cele pe care le-am recomandat mai devreme nu au „contra-recomandari” cunoscute. Oricum ar fi, alegeti cu atentie si documentat: performantele cardului influenteaza in mod direct performantele dispozitivului pe care il utilizati.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. O intrebare va rog..Am un tel. Elephon S7 deca core cu 64GB. memorie si posibilitate de a adauga un card de pana la 128 GB.Ce card este mai potrivit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button