AutoRSS PaginaDeMedia

Mașină electrică pe post de aspirator – Airo este prototipul unui autoturism care purifică aerul pe măsură ce se deplasează

Pe măsură ce lumea începe să conștientizeze într-un final nivelurile îngrijorătoare atinse de poluare, tot mai mulți producători și oameni de știință încearcă să vină cu soluții inovatoare și interesante. Un astfel de exemplu ar fi Airo, o mașină electrică ceva mai specială, în sensul că aceasta va ieși de pe banda de producție cu o misiune importantă: purificarea aerului.

Mașina este rodul imaginației unui englez, a cărui viziune a condus la un parteneriat cu IM Motors, un producător auto din China. Thomas Heatherwick este acest designer si arhitect care și-a oferit imaginația pentru acest proiect. Rezultatul este un prototip funcțional, cu un filtru, amplasat în interiorul grilajului din față, care va putea purifica aerul din exterior, colectând anual din atmosferă o adunătură de particule nocive de mărimea unei mingi de tenis, toate acestea pe măsură ce mașina se deplasează.

Chiar dacă vorbim despre un rezultat aproape nesemnificativ, Thomas Heatherwick este de părere că micile detalii și perseverența fac diferența, în special într-o regiune precum China, unde numărul mașinilor care circulă constant și poluează aerul atinge ordinul milioanelor. Chiar și așa, IM Motors speră ca producția oficială a lui Airo până în anul 2023.

Airo masina electrica

Un design regăsit și în serialul Westworld

Dacă ați văzut ultimul sezon din superbul Westworld veți ști despre ce vorbesc. Airo este o mașină electrică al cărei design țintește mai degrabă către caracterul de living room decât să rămână în sfera habitaclului obișnuit. În mijloc tronează o masă, iar aceasta este flancată de patru scaune complet ajustabile care se pot transforma și în paturi. De asemenea, volanul este amplasat discret în interiorul bordului pentru a maximiza spațiul pus la dispoziția călătorilor.

Airo masina electrica design westworld
Coincidență? Nu prea cred…

Iată și un lucru interesant. Design-ul bizar al mașinii este intenționat. Heatherwick este cunoscut pentru implicarea sa în proiectarea sediilor Google din Londra și California și tocmai lipsa tangenței sale cu design-urile auto este motivul pentru care IM Motors i-a solicitat ajutorul.

Airo masina electrica

În momentul în care cei de la IM Motors au luat legătura cu mine, le-am explicat faptul că nu sunt un designer auto. Răspunsul companiei a fost: „Tocmai de aceea v-am ales pe dumneavoastră.” Thomas Heatherwick pentru BBC

Airo – O mașină electrică superbă, dar care nu-i impresionează pe experți

Prin urmare, vorbim nu doar despre o mașină electrică impresionantă, cu un design nemaiîntâlnit, dar se aduce în discuție și o serie de idei deosebite care pot avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Mulți experți sunt sceptici cu privire la avantajele unui astfel de autoturism. Aceștia nu consideră că o mașină electrică precum Airo va putea rezolva măcar o parte din respectivele probleme legate de poluare, în special pentru că prototipurile rareori ajung să fie produse în masă.

Chiar și așa, Thomas Heatherwick este încrezător în eforturile sale și ale producătorului chinez. Designerul este de părere că însăși ideea unei mașini care purifică aerul pe măsură ce se deplasează este deosebit de inovativă și reprezintă un scop care trebuie și merită urmărit.

Airo masina electrica

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button