
Proiectată în Europa, AirCar necesită pistă dedicată pentru decolare și aterizare, dar aripile sunt pliabile și o poți conduce până la destinație pe drumurile publice.
AirCar a zburat pentru prima dată în anul 2021 de pe aeroportul din Nitra, în Slovacia. Pilotat/condus de inventatorul Stefan Klein, aparatul de zbor a decolat și a pornit în zbor spre Bratislava, iar după 35 de minute deja ateriza pe aeroportul orașului. Comutarea de pe un mod pe altul se face printr-o apăsare de buton, iar în 135 de secunde te poți îndrepta către poarta de ieșire din aeroport încă aflat în scaunul vehiculului cu care tocmai ai aterizat.
Chiar dacă între timp a adunat mii de ore de zbor, AirCar nu a reușit să depășească stadiul de prototip, aparatul care pare rezultatul unei „relații ocazionale” dintre o mașină sport și avion ultraușor având perspective modeste de comercializare în piața europeană. Am putea da vina pe costurile mari, dar cel mai probabil de vină este poziționarea de piață inadecvată, AirCar nereușind să convingă nici pasionații de autoturisme și nici pe cei de aviație. Comparat cu un avion ultraușor, AirCar nu are nici cea mai bună autonomie și nici performanțe dinamice deosebite, rezultate mai bune putând fi obținute cu un avion dedicat mai puțin costisitor, pe care îl „parchezi” la aeroport.
Alimentat de un motor BMW și combustibil normal, AirCar poate transforma o călătorie de 3 ore cu mașina într-un zbor de 35 de minute, în timpul măsurat intrând și deplasarea pe șosea până la destinația situată în apropierea aeroportului.
Sesizând potențialul acestei invenții, Hebei Jianxin Flying Car Technology Company, cu sediul central în Cangzhou – China, a achiziționat drepturi exclusive de fabricare și utilizare a aeronavelor AirCar. Compania și-a construit propriul aeroport, deținând deja o școală de zbor achiziționată cu ocazia unei alte tranzacții făcută cu producător de avioane slovac, a declarat Anton Zajac, cofondatorul KleinVision, compania care a creat AirCar.
Iar aceasta nu este singura mașină zburătoare pe cale să fie lansată comercial pentru piața din China. Luna trecută, o firmă numită Autoflight a efectuat un zbor de testare a unei drone semi-autonome care transportă pasageri între orașele Shenzhen și Zhuhai. Călătoria, care durează trei ore cu mașina, a fost finalizată în 20 de minute, deși aeronava nu transporta pasageri la momentul experimentului.
Și în 2023, firma chineză eHang a primit un certificat de siguranță, etapă pregătitoare în China pentru lansarea unui serviciu cu taxiuri zburătoare electrice. Iar inițiativa este susținută de Beijing, regimul comunist dorind ca taxiurile zburătoare să devină realitate până în anul 2026