
Cu scop demonstrativ, un grup de cercetători a creat prima „specie” de AI ai cărei membri pot comunica între ei fără intervenție umană, schimbând informații și învățând unul de la altul.
Scopul acestui AI este să învețe și să îndeplinească sarcini care îi sunt atribuite pornind de la simple instrucțiuni scrise. Cu mențiunea că poate transmite respectiva informație altor „entități” AI și colabora cu acestea pentru îndeplinirea sarcinii respective.
Pentru a afla cât de eficient ar putea fi, oamenii de știință au cerut unui AI să învețe cum să îndeplinească o sarcină pe baza instrucțiunilor scrise. Apoi i-au cerut AI-ului să comunice cu un AI „soră”, care a fost apoi capabil să îndeplinească sarcinile cerute fără a avea nevoie de vreo pregătire sau experiență prealabilă. Este un mare progres pentru rețelele AI și arată cu adevărat potențialul utilizării procesării limbajului natural (NLP) în AI, spun cercetătorii implicați în experiment.
Principala motivație din spatele acestui experiment este recreerea limbajului uman într-un echivalent acceptat de computer, permițând AI-ului să înțeleagă și să reproducă mai ușor textul sau vorbirea scrisă.
Creând modele AI care pot comunica cu alte AI-uri și transmite informații, oamenii de știință dezvoltat echivalentul unei comunități primitive, așa cum exista în preistoria umanității. Doar că în loc de săgeți și indicații care ajută la prinderea prăzii în capcană sunt transmise instrucțiuni specifice, educând fiecare model AI cu privire la sarcinile de îndeplinit. Argumentul cercetătorilor este că instituind această rețea care permite comunicare directă între modelele AI este eliminată nevoia de a furniza instrucțiuni prestabilite. Practic, AI-ul se transformă dintr-o dată din simplu instrument limitat de propria condiție, într-un sistem capabil de învățare și să participe la dezvoltare cooperativă.
În experimentul desfășurat oamenii de știință au reușit să trimită întregi propoziții unui model AI primitiv, acesta reușind să le înțeleagă și să răspundă mai natural, colaborând cu „suratele” sale pentru înțelegerea solicitării și rezolvarea acesteia. ”Este un salt uriaș înainte pentru modelele AI în ansamblu și va permite AI să lucreze mai direct cu oamenii”, spun cercetătorii.