PC

Adio Paint. Programul de pictură dispare din Windows 10 la toamnă.

Sper că ați folosit până la potențialul său maxim varianta tradițională a lui Microsoft Paint, fiindcă va fi scoasă din uz Windows 10 cu ocazia noului update de toamnă, cel numit pe alocuri Creators Update Part 2: The Revenge.

În mod normal un update, în special unul menit pentru creatorii de conținut, ar adăuga lucruri pentru creat conținut, nu le-ar scoate, dar vorbim aici de Microsoft. Și oricum, Paint 3D înglobează în esență aceleași funcții de bază ca varianta 2D, doar că le face parcă puțin mai bine. Nu numai asta, dar varianta contemporană a lui Paint este oricum doar o umbră a ceea ce era în zilele sale de glorie, de al 3.1 și până la XP. Pierderea sa nu este tocmai atât de importantă. Practic, nici nu este scos cu totul, doar că va fi înlocuit în mod uzual de Paint 3D. Așa că va mai fi pe acolo, undeva, ca un executabil abandonat, așa cum găseați managerul de fișiere a lui Windows 3.1 și în Windows 98.

Paint nu este singura funcție de Windows ce va primi cadou o secure în sfeclă. Funcția de Screen Saver va fi scoasă, dar încă nu îndepărtată complet. La urma urmei, nu prea mai aven nevoie de un screen saver de când cu aceste ecrane LCD fistichii. Outlook Express va dispărea și el, alături de Reader App și Reader List, funcțiile ultimelor două aplicații fiind acum o parte din Edge. 3D Builder a fost scos și el, din moment ce Paint 3D face exact același lucru. PowerShell 2.0 va fi și el scos, fiindcă deja ne aflăm la 5.0+.

De ce a decis Microsoft tocmai acum să înlocuiască aplicații vechi a căror funcție este deja preluată de aplicații noi nu prea este clar, având în vedere că tematica centrală a lui Windows 10 de la Anniversary Update este duplicarea fiecărei setări între două tipuri de panouri, făcând tot sistemul de operare să arate de parcă ai rula Windows 7 într-un VM peste Windows 8.

La originile sale, Paint era un software licențiat de către Microsoft de la ZSoft Corporation, și se numea PC Paintbrush. Funcționalitatea sa de bază nu a fost modificată radical pe parcursul a cam două decenii, căpătând însă suport pentru mai mult de două culori și câteva alte funcții. Absența sa va fi regretată de mulți oameni care s-au plictisit la birou și de elevi care nu aveau nimic altceva de făcut la informatică.

[Beta News]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

3 comentarii

  1. Mai întâi vă mirați că se scoate… Apoi constatați că, de fapt, se îmbunătățește substanțial, că e înlocuit cu unul mult mai bun. Și, logic, oricine își ia o mașină mai bună va regreta enorm rabla cu care și-a bătut capul atâția ani. La fel, oamenii vor regreta că au un Paint superior… Pe bune, cine vă scrie aberațiile astea? 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button