MORE

Adio Nokia! Nu te vom uita niciodata!

Astazi am primit din partea Microsoft un comunicat de presa care anunta incheierea definitiva a preluarii Nokia „Devices and Services”. Desi procedura a inceput cu mai mult timp in urma, acest anunt este un moment istoric, o cumpana intre trecut si viitor, un amestec de nostalgie si optimism cum rar vezi in lumea tehnologiei. Cei de la Microsoft isi vor produce acum device-urile „in house” sub divizia numita acum Microsoft Mobile Oy (poate ca Vodafone Romania ar putea veni cu idei de reclama in acest sens), si si-au adjudecat unul dintre brandurile legendare din acest domeniu contra unei sume finale de 7,5 miliarde de dolari.

„Sic transit gloria mundi”, spune un vechi proverb latin: in 1998 Nokia devenea cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, depasind Motorola, iar in 2007 Nokia controla singura 41% din piata terminalelor mobile. Prin comparatie, gigantul Samsung, actualul lider, are o felie putin mai mare de un sfert din aceasta piata. In doar 6 ani Nokia a pierdut tot terenul castigat inca de la inceputurile telefoniei mobile, anul trecut detinand doar un umil 15%, gratie telefoanelor ieftine cu performante reduse, adresate zonei entry, iar in piata de smartphone-uri sub 10%.

Inceputul sfarsitului s-a numit…ce altceva decat iPhone. Solutia propusa de Jobs si Apple nu inventa smartphone-ul, ci revolutiona        chiar fundamentele interactiunii noastre cu dispozitivele. Un dispozitiv ce nu venea in continuarea erei PC-urilor, ci le inlocuia de-a dreptul, un device care putea face orice, si mai important, oriunde. Mai mult, democratiza si consumeriza fulgerator pe o scara planetara ceea ce Nokia sau Blackberry aveau in vedere doar pentru uzul corporatist. Prin comparatie cu iPhone, flagship-urile Nokia de atunci pareau de…ieri. Apoi, Nokia a pariat gresit, din nou, intarziind sa sara in trenul ecranelor tactile. Mi-aduc si acum aminte de zecile de prieteni si cunostinte care jurau ca nu vor folosi niciodata un touchscreen. Guess what? Previzibil, toti folosesc acum unul. Poate ca Nokia s-a bazat prea mult pe acestia si pe pozitia sa dominanta in piata. Si nu a inteles inca un aspect critic: succesul iPhone-ului nu se baza atat pe iPhone insusi, cat pe Appstore. Odata cu iPhone-ul accentul s-a mutat de pe produs pe serviciile ce vin la pachet cu produsul, ceea ce Nokia nu a inteles, desi milioane de utilizatori intelegeau asta si imbratisau noua „solutie” (caci asta a reprezentat iPhone) intr-un ritm exponential. Restul este istorie.

Dar Nokia va ramane fara indoiala un nume de legenda in acest business, alaturi de Motorola, cei care au si inventat acest dispozitiv (si care ironic a avut cam aceeasi soarta, cumparata intai de Google si intrata in umbra, apoi de Lenovo, care a promis sa-i redea stralucirea), fiind printre acele cateva companii inovatoare care au pus bazele acestei industrii si care ne-au largit, noua utilizatorilor, orizonturile de comunicare. Cred ca sunt putini aceia dintre voi care sa nu fi avut de-a lungul timpului cel putin un terminal Nokia. Sinonim vreme de peste 1 deceniu cu ideea de calitate, acest nume imi evoca amintiri placute si terminale senzationale pentru vremea lor, pe care le-am avut si indragit si mi-au devenit parte din viata cotidiana: Nokia 5110, 6110, Communicator si alte nenumarate treizeci si unuri sau saptezeci si unuri. Adio Nokia, nu te vom uita niciodata!

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. Pacat au facut „cateva” alegeri gresite care sau dovedit a fi fatale .Nokia va fi unul din putinele lucruri la care o sa ne gandim in 10-15 ani ,vor avea un loc mereu in inima noastra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button