Adevarul despre sticla de pe noul Samsung Galaxy Z Flip

Pe data de 11 Februarie 2020, Samsung a prezentat oficial noul sau telefon fold din sticla: Galaxy Z Flip. Compania a declarat atunci ca a batut legile fizicii reusind sa indoaie sticla, facand un salt de la ecranele din polymer la o noua tehnologie cu sticla ultra-subtire. Samsung a facut lumea sa creada ca a reinventat sticla, si chiar au numit-o Samsung Ultra Thin Glass (UTG).
Am facut imposibilul si am creat o sticla ultra subtire care se poate indoi si iti protejeaza si ecranul de zgarieturi.
Din pacate, cateva zile mai tarziu au fost loviti in fata de cruda realitate si au inteles ca legile fizicii nu pot fi pur si simplu incalcate. Expertii din industria sticlei au avertizat utilizatorii si se pare ca au avut dreptate. Se pare ca de fapt, polymerul inca este un ingredient cheie si noua suprafata este foarte usor de zgariat. Noul Fiber Shield de la Samsung a picat si un test agresiv de rezistenta la praf, astfel increderea in noul telefon a scazut masiv.
Insa daca este ceva in privinta caruia Samsung nu a mintit este faptul ca Galaxy Z Flip este, intr-adevar un telefon din sticla. Singura problema este ca sticla, care este fabricata de Schott din Germania, are un strat de plastic protector aplicat si in viitor am putea vedea sticla care se poate indoi fara sa necesite extra protectie.
Cum functioneaza sticla flexibila?
Trebuie sa recunosc ca nu inteleg nici eu prea bine toate detaliile, dar poate printre voi se regasesc persoane cu mai multe cunostinte in domeniul sticlei. Si ca veni vorba de ea, sa vedem cum merge. Sticla este fragila; chiar daca nu ai spart macar o data in viata ta un geam, sigur stii sunetul pe care il scoate cand se face bucati. Este greu sa-ti imaginezi un un material atat de casant poate fi parte dintr-un telefon flexibil. Cred ca asta este si motivul pentru care multa lume s-a indoit de abilitatile celor de la Samsung si au speculat ca noul Galaxy Z Flip nu foloseste sticla pana la urma.
Uitati ca totusi, fizica din spatele sticlei flexibile este neasteptat de simpla. Conform unor oameni de stiinta care studiaza materialele, cat si a unor reprezentanti ai companiei Corning (Gorilla Glass) pe scurt, treaba merge cam asa: practic, orice material poate fi indoit daca este destul de subtire.
Toate materialele foarte rigide pe care le cunoastem pot fi indoite pana la un anumit punct. Daca ne gandim la lemn, o bucata de 2x4m nu poate fi indoita decat daca tai o bucata super fina. Acelasi lucru este valabil si in cazul sticlei.
Dr. Mathias Mydlak, Schott
Cand indoi un material, indiferent daca e vorba despre sticla sau orice altceva, tot ceea ce faci este sa-l intinzi pe exteriorul curburii. Se pare ca pana si sticla se poate flexa. Cea mai simpla explicatie vine de la Erkka Frankber de la Universitatea Tampere care ne spune ca putem sa ne imaginam intreaga situatia ca doi atomi legati cu un arc. Acesta din urma se va intind pe masura ce atomii se departeaza, iar daca acestia merg prea departe, se va rupe.
In consecinta, poti indoi un material pana cand legaturile chimice ale acestuia se rup. Daca folosesti insa o bucata subtire de sticla, indoi mai putin material pe acceasi suprafata, avand mai putine straturi, adica mai putine legaturi chimice. Sa tai sticla subtire este unul dintre cele „doua trucuri principale” prin care o poti face flexibila.
Daca reusesti sa tai sticla la o grosime mai mica de 100 de microni, adica aproximativ grosimea unui fir de par, aceasta se poate indoi destul cat sa fie folosita in dispozitive precum Galaxy Z Flip. Daca vrei un telefon care sa se poata da peste cap, atunci vorbim de o grosime de cateva zeci de microni, precum folia de aluminiu. Se pare ca telefonul de la Samsung foloseste sticla cu o grosime de numai 30 de microni, in timp ce oamenii de stiinta de la Schott au reusit sa taie bucati de pana la 25 de microni.
Dar nu doar grosimea conteaza 😀 Al doilea truc folosit pentru a fabrica aceasta sticla flexibila este ca aceasta sa fie intarita in zonele care ar fi predispuse la probleme; gen spargere. O singura bula de aer, particula de praf sau zgarietura minuscula in timpul procesului de fabricare ar fi destul cat sa distruga o intreaga foaie de sticla. Asta se datoreaza faptului ca tot stresul pe care il indura materialul se va concentra pe zonele imperfecte, indiferent de cat de mici sunt.
Zgarieturile sunt kriptonita sticlei flexibile
Chiar daca o bucata de sticla produsa de Schott se poate indoi la nesfarsit intr-un mediu controlat, in lumea reala o singura zgarietura poate strica asta. Daca o bucata de sticla are o crapatura destul de mare si stresul se concentreaza pe aceasta zona, crapatura se va probaga cu viteza luminii pe toata suprafata materialului aka. se va face bucati instant.
Sticla de pe noul Galaxy Z Flip are ceea ce un inginer de la Schott numeste un strat de sacrificiu care incaseaza toate zgarieturile si protejeaza sticla. Tot acelasi Matias Mydlak a spus cu mult inainte de aparitia telefonului ca utilizatorii cel mai probabil nu vor atinge sticla in mod direct, ci un strat protector de deasupra acesteia.
Cat de buna este sticla flexibila de pe Galaxy Z Flip?
Poate va intrebati cu ce este mai buna sticla flexibila daca se zgarie la fel de usor ca si plasticul? Ei bine, ar putea rezista mai mult in timp. Inginerii Schott sustin ca sticla nu se va strica in timp la fel cum o face plasticul. De asemenea trebuie luat in considerare si aspectul claritatii, sticla fiind mult mai buna cand vine vorba de acest aspect. In plus sticla se simte mult mai bine la atingere comparativ cu plasticul de pe Galaxy Fold.
Vestile bune vin insa de la Corning, creatorii Gorilla Glass, care sustin ca intr-un an sau doi nu va mai fi nevoie de niciun strat de protectie pentru sticla flexibila. Compania sustine ca exista sample-uri de sticla flexibila trimise catre producatorii de telefoane si ca vom mai vedea telefoane asemanatoare in urmatoarele 12 – 18 luni.