PC

Adata SP900 M.2 Review – Un SSD mic, rapid si mai ales accesibil!

Adata Premier Pro SP900 M.2 este un SSD cu care am mai avut de-a face, dar in varianta normala de 2.5″. Aceasta varianta pe slot M.2 are un form factor care incearca sa se impuna pe piata de ceva vreme, slotul M.2 avand un avantaj foarte mare cand discutam despre viteze sau spatiul fizic mic ocupat. SP900 M.2 se regaseste in variante de 128GB, 256GB si 512GB, toate aceastea folosind un controller SandForce SF 2281. Noi avem in teste modelul de 256GB, iar SSD-ul a fost testat pe o placa de baza ASRock Extreme 4.

SSD-ul suporta tehnologia Smart Response, care permite folosirea stocarii pe post de cache pentru un HDD, asadar va puteti bucura de o stocare mare, dar si de o viteza crescuta, PC-ul avand practic un buffer de dimensiunea SSD-ului pe care il montati. De asemenea, acesta suporta DevSleep, o functie care scade drastic consumul de curent, astfel marind durata de viata a bateriei laptopului.

Functiile de SMART, TRIM si Native Command Queuing sunt si ele prezente. Adata sustine ca unitatea de stocare este capabila sa atinga o viteza de 550MB/s pentru citire si 530MB/s pentru scriere, aceste viteze sunt cele normale pentru un SSD pe SATA 3. Cu toate acestea, slotul M.2 este capabil de viteze mult mai mari, dar evident un SSD care depaseste 2GB/s are si un pret pe masura, modelul de la Adata avand un pret normal pentru o unitate de stocare de 256GB. Ca IOPS, acesta ajunge la 55 de mii pentru scrierea fisierelor 4K cu o viteza de 218MB/s si putin peste 20 de mii la citirea  fisierelor 4K cu o viteza de 80MB/s conform utilizatului Anvil’s Storage Utilities. Pentru testarea vitezelor secventiale am folosit ATTO Disk Benchmark, iar aici se descurca excelent, SSD-ul fiind capabil sa scrie cu o viteza de 530MB/s si sa citeasca cu o viteza de 550MB/s.

Am folosit SSD-ul timp de doua saptamani, iar pe acesta am instalat un virtual machine cu Windows 8.1 pe care am lucrat zilnic. SSD-ul nu da semne de oboseala, toate operatiuniile fiind executate rapid si fara probleme la copierea fisierelor dintr-o locatie in alta. Per total  SSD-ul merita din plin atat pentru sisteme desktop cat si pentru laptopuri, si il recomandam celor care nu isi permit sa cheltuiasca peste 1000LEI pe un SSD mai rapid, dar totusi doresc ceva bun, acest SSD are un pret in jurul sumei de 500LEi pentru varianta de 256GB.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button