TECH

Acum și telefonul tău poate deveni o parte dintr-un botnet, chiar prin Google Play

Mai țineți vremea când erați avertizați să nu descărcați aplicații de Android din locuri dubioase, pentru că ar putea conține malware? Poate ar trebui să evitați și Google Play, dacă nu vreți ca dispozitivele voastre să devină parte dintr-un botnet.

Deși Google tot susține că încearcă să curețe pe cât de mult posibil magazinul său de aplicații, tot nu reușește să o facă suficient de coerent cât să împiedice apariția a mai bine de 300 de aplicații a căror funcție principală este cea de a crea un botnet masiv. Acestea conțineau o aplicație numită „twdlphqg_v1.3.5_apkpure.com.apk”, care conecta până și 120 de mii de dispozitive individuale într-un botnet numit WireX, ce-a afectat dispozitive din toată lumea. Scopul lor era cel de-a genera o inundație de trafic, paralizând site-uri și servicii dacă proprietarii lor nu plăteau o sumă către atacatori.

WireX este printre primele și printre cele mai mari rețele de acest fel care să fie descoperită, a cărui bază este în totalitate pe dispozitive Android.

Rețeaua a fost scoasă din funcțiune, mulțumită unui efort combinat al companiilor Akamai, Google, Dyn, RiskIQ, Team Cymru, Flashpoint și Cloudflare. La apogeul său, putea să genereze 20 de mii de apeluri către un server pe secundă, un număr destul de mic, fiindcă rețeaua era abia în starea sa incipientă. Următoarea rețea, fiindcă puteți fi sigur că va fi una, probabil ar avea șanse să fie și mai vastă, afectând un număr și mai mare de dispozitive. Asta dacă nu cumva Google reușește să pună la un loc un sistem care să împiedice publicarea acestui fel de aplicații pe Google Play, îndepărtarea lor după fapt fiind insuficientă.

[Ars Technica]

 

 

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button