ȘtiriTech&IT

O actualizare Windows 11 blochează PC-uri imediat după instalare

Denumită KB5039302, o actualizare Windows 11 lasă inutilizabile anumite configurații de PC-uri, trimițându-le într-un ciclu nesfârșit de reporniri imediat după inițierea procesului de instalare. Microsoft oprește distribuirea acesteia, dar nu oferă soluții concrete pentru PC-urile lăsate nefuncționale.

Distribuit prin serviciul Windows Updates și aplicat în mod automat atunci când utilizatorul comandă oprirea sau repornirea PC-ului, patch-ul KB5039302 s-a dovedit deosebit de problematic pe anumite configurații, instalarea „deraind” într-un ciclu nesfârșit de reporniri pe care nici utilizatorii experimentați nu reușesc să-l oprească.

Potrivit informațiilor apărute pe site-ul Windows Health Dashboard, problema este una de compatibilitate cu anumite configurații și afectează PC-uri echipate cu versiuni client ale Windows 11 22H2 și 23H2. Spre exemplu, sunt șanse mari să ai probleme dacă PC-ul este unul de serviciu, de tipul celora administrate de companii folosind mașini virtuale și soluții nested virtualization precum CloudPC, DevBox sau Azure Virtual Desktop.

Deoarece nu există soluții pentru restabilirea PC-urilor rămase nefuncționale, Microsoft a oprit distribuirea actualizării KB5039302, într-o încercare de a evita răspândirea acestei probleme la scară largă:

După instalarea actualizărilor lansate pe 26 iunie 2024 (KB5039302), este posibil ca unele dispozitive să nu pornească. Sistemele afectate pot reporni în mod repetat și necesită operațiuni de recuperare pentru a restabili utilizarea normală.

Este mai probabil ca această problemă să afecteze dispozitivele care utilizează instrumente de mașini virtuale și funcții de virtualizare imbricate, cum ar fi CloudPC, DevBox, Azure Virtual Desktop. Investimăm pentru a stabili condițiile precise în care se poate declanșa această problemă.

În timp ce investigația noastră este în desfășurare, întrerupem oferirea acestei actualizări prin Windows Update și Windows Update for Business. Din acest motiv, este posibil ca această actualizare să nu fie oferită în prezent dispozitivului dvs.”

Microsoft precizează că bug-ul este mai puțin probabil să se manifeste pe configurațiile echipate cu versiunea Windows 11 Home, deoarece ”virtualizarea este mai puțin comună în mediile acasă”. Tot Microsoft avertizează utilizatorii care folosesc software de tip mașină virtuală pe PC-ul personal să evite aplicarea patch-ului KB5039302 și să aștepte ca Microsoft să implementeze un remediu oficial.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button